Farský: Zásadní návrh proti korupci má podporu desítek poslanců

Poslanec Jan Farský dnes do Sněmovny předložil návrh na zřízení Registru smluv. Podepsala se pod něj více než padesátka poslanců nejen z klubu TOP 09 a Starostové, ale i zástupci všech parlamentních stran, včetně opozice.

28. 6. 2012

Registr je zásadní protikorupční opatření, jedno z nejsilnějších, které se zatím na půdu Sněmovny dostalo,“ komentuje Jan Farský a dodává: „Je dobrým signálem, že prozatímní podpora poslanců je velká. Věřím, že taková bude i při hlasování.“ Připojení se k Registru ještě před jeho schválením již přislíbila všechna ministerstva TOP 09 i Ředitelství silnic a dálnic.

Registr smluv považuji za jedno z nejsilnějších protikorupčních opatření, jež se dostanou na půdu Sněmovny. Díky zveřejnění všech smluv, jejich dodatků i objednávek dojde k omezení zakázek nevýhodných ať už kvůli korupčnímu chování, nebo jen úřednické pohodlnosti,“ vysvětluje Jan Farský, podle kterého je veřejná kontrola veřejných peněz zárukou transparentnosti. Na Slovensku obdobný registr uspořil podle neoficiálních odhadů dvacet procent veřejných peněz, což by v českém prostředí představovalo miliardy korun.

Poslanci by měli o Registru hlasovat na své zářijové schůzi. Platnost zákona je plánována k 1. lednu 2013.

Proč chceme Registr smluv

Registr smluv bude závazný pro veřejnou správu na všech úrovních, tedy pro stát, ale i kraje a obce a jejich organizace, tedy i pro společnosti, jako je například ČEZ.

Zákon vychází ze vzoru, který funguje už od začátku roku 2011 na Slovensku, a byl připraven s pomocí slovenských odborníků, kteří pomohli uplatnit zkušenosti, nabyté za rok a půl fungování v praxi. Oproti slovenskému modelu ale dojde ke zjednodušení mechanizmu zveřejňování, přitom všechny smlouvy, faktury a objednávky budou dohledatelné na jednom místě na internetu.

Na přípravě zákona o registru smluv kromě odborníků ze Slovenska spolupracoval Jan Farský také s Úřadem vlády, neziskovými organizacemi (Transparency International ČR, Ekologický právní servis, Otevřená společnost, Oživení) a dalšími odborníky.

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

V Praze 28. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme