Farský: Chci pomoci obcím ušetřit

31. 3. 2011

Jan Farský, starosta Semil a poslanec TOP 09, připravil ve spolupráci s advokátní kanceláří Squire, Sanders & Dempsey směrnici pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. „V Semilech zadáváme zakázky otevřeně už několik let a dosáhli jsme úspor kolem 20 %, proto chci naše pravidla poskytnout i dalším obcím,“ říká Farský.

Směrnice je určena všem obcím, které o ni budou mít zájem. Jde o dobrovolný předpis, který představuje soubor pravidel, díky nimž obce zamezí plýtvání veřejnými prostředky při výběrových řízeních. Směrnice jde přitom výrazně nad rámec zákonných povinností obcí.

Směrnice Jana Farského je ve shodné podobě již 3 roky úspěšně využívána ve městě Semily. Nyní je připravena projít veřejným připomínkovým řízením, kdy bude poskytnuta k diskuzi odborníkům i občanům na webových stránkách Jana Farského, TOP 09 a portálu MY.TOP 09.

Průhledné zakázky ušetří veřejné prostředky

Zakázky malého rozsahu může zadávat veřejný zadavatel dle svého uvážení a zákon ho nezavazuje k žádné kontrole.

„Právě prostřednictvím menších zakázek bývá přerozdělováno velké množství veřejných prostředků. Považuji proto za přirozené, že tyto zakázky rovněž patří pod veřejnou kontrolu. Otevřenost zajistí větší efektivitu využití finančních prostředků, zvyšuje konkurenceschopnost a vrací důvěru ve veřejnou správu,“ říká Jan Farský.

Cílem směrnice je především nastavení jasných pravidel při zadávání, průběhu a vyhodnocování veřejných zakázek, a oddělení odborné činnosti hodnoticí komise od polického rozhodnutí zadavatele. Současně stanovuje rozsah zveřejňovaných informací, které zajistí veřejnou kontrolu. „Směrnice je určena všem obcím a organizacím, které o ni projeví zájem,“ dodává Farský.

Přijetím této směrnice se zadavatel veřejných zakázek zaváže k:

  • Využití nižších limitů a delších lhůt oproti zákonu o veřejných zakázkách
  • Oslovení minimálního počtu uchazečů
  • Hodnocení na základě ceny (a jen výjimečně jiných kritérií)
  • Zveřejnění průběhu celého výběrového řízení na internetu

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek vychází z předpisu, který Semily používají od roku 2007. Nově byl ale rozšířen a dopracován ve spolupráci s odborníky a advokátní kanceláří Squire, Sanders & Dempsey.

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme