Export táhne ekonomiku a Češi jsou experty na arbitráže

11. 3. 2013

Podpora exportu a ochrana mezinárodních investic – to byla témata, kterými se zabývala pondělní konference think-tanku TOPAZ. Ministr financí Miroslav Kalousek ve své úvodní řeči zdůraznil nutnost proexportní politiky. „Proexportní politika je pro vládu mimořádnou prioritou. Vláda a diplomacie mohou otevírat dveře, poskytnout nezbytné kontakty a reference, ale nemohou vše zařídit. Skutečným motorem exportu je tvořivost soukromého podnikatele, konkurenceschopná nabídka soukromého podnikatele, jeho invence, jeho odvaha a jeho schopnosti.“ Dále ve svém projevu vyzdvihl spolupráci s Českou exportní bankou a pojišťovnou EGAP.

Jejich zástupci, tedy generální ředitel ČEB Jiří Klumpar a náměstek generálního ředitele EGAPu Milan Šimáček, se spolu s vrchním ředitelem ekonomické sekce ministerstva zahraničí Ivanem Juklem, předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem a zástupcem sekčního ředitele německého ministerstva financí Michaelem Wienekem, zapojili do diskuse, kterou v rámci dopoledního panelu moderoval poslanec Václav Kubata.

Karel Havlíček apeloval na živnostníky a menší podnikatele, aby efektivně využívali možnosti, jak s pomocí zástupců státu pronikat na zahraniční trhy. „Pro takové společnosti je ale zbytečné účastnit se týdenní nebo delší zahraniční mise s ministrem zahraničí nebo ministrem průmyslu, byť by se mohlo zdát, že je pro jejich byznys prospěšná. Naopak-efektivnější je přijet, rychle jednat a odjet“, zdůraznil Havlíček. Jiří Klumpar z České exportní banky akcentoval potřebu spolupracovat s akademickou sférou a vzdělávat budoucí podnikatele tak, aby jejich činnost byla co nejefektivnější.

Ve druhém panelu, který byl věnován ochraně investic, se sešli experti ze dvou nadnárodních právně-poradenských kanceláří, které v diskusi doplnil poradce ministra financí v oblasti arbitráží Radek Šnábl. Ten ve svém projevu nadnesl, že díky značnému počtu arbitrážních sporů, kterých se Česká republika účastní, je oproti většině ostatních zemí s jejich problematikou seznámeno nadstandardní procento české populace. Ve své řeči pak zdůraznil, že nejdůležitější pro potenciální investory je seznámit se důkladně s prostředím, do kterého se chystají proniknout. S Kate Knox z DLA Piper a Sirsharem Quershim z PricewaterhouseCoopers se pak shodli, že dojde-li k nějakému sporu, je lepší připlatit si za služby erudovaných velkých kanceláří, které zajišťují komplexní servis, než se spoléhat na lokální právníky. „Hlavní je uvědomit si rozdíly mezi druhy sporů a možnosti, jak se jich vyvarovat již při vyjednávání o podobě smluv. Obyčejná rozhodčí doložka může zachránit lidem mnoho nervů i peněz“,  shrnula Kate Knox. Sirshar Quersi na závěr popřál posluchačům, aby se nemuseli nikdy profesně setkat: „Znamenalo by to, že máte se svým byznysem velký problém, a to by si samozřejmě nikdo nepřál.“

Konference se uskutečnila na ministerstvu financí za přispění nadace Konrad Adenauer Stiftung a advokátní kanceláře DLA Piper.

Ondřej Kolář
ředitel think-tanku TOPAZ