EU musí věnovat lidským právům pozornost

23. 11. 2017

Čeští poslanci Jaromír Štětina, Jiří Pospíšil a Luďek Niedermayer (všichni TOP 09) protestují proti tomu, aby byl prezident Běloruska Aleksander Lukašenko zván na nadcházející summit Východního partnerství, který se koná v pátek 24. listopadu v Bruselu. Summitu se účastní hlavy států či vlád států EU spolu se zástupci 6 východoevropských zemí (Ukrajina, Moldávie, Gruzie, Bělorusko, Arménie, Ázerbajdžán). O pozvání na summit rozhodl Donald Tusk jako hlava Evropské rady. Vůbec poprvé tak dochází k tomu, že na takovéto vrcholné setkání byl pozván běloruský diktátor. Evropští politici podle českých poslanců vysílají vzkaz běloruské opozici, že Lukašenko je partnerem pro EU bez ohledu na neutuchající vlnu zatýkání a šikanu běloruských disidentů.

„Východní partnerství bylo ustaveno za českého předsednictví v roce 2009 právě za tím účelem, aby šířilo myšlenky demokracie a právního státu a dalo jim šanci se ukotvit i ve státech na východ od našich hranic. Nicméně současná pozvánka pro pana Lukašenka jde přesně proti tomuto duchu. To má jezdit do Bruselu a vyprávět zde o tom, jak letos v březnu nechal pozatýkat téměř přes tisíc pokojných demonstrantů, novinářů, ochránců lidských práv, občanských aktivistů a členů opozice? A situace se nelepší, dokládají to zátahy na členy opozičních stran v průběhu září. Musíme nazývat věci pravými jmény - pozvání Lukašenka do Bruselu je hození běloruských demokratů přes palubu,“ říká poslanec Jaromír Štětina, který působí v mezinárodním sdružení Občanské Bělorusko.

„Osobně jsem byl velmi pobouřen, když jsem se o tomto pozvání dozvěděl. Skutečně chceme, aby Lukašenko chodil po Bruselu na červeném koberci a užíval si pozornosti mezinárodního tisku, zatímco v Bělorusku tajní policisté šikanují občany? EU musí věnovat lidským právům stejnou pozornost jako věnuje jiným tématům. Pro běloruskou opozici je EU ostrovem demokracie - vzhlížejí k nám a očekávají od nás podporu ve svém snažení o zavedení demokratických pořádků ve své zemi. A teď od běloruských demokratů dostáváme dopisy, že pozvání znamená legitimizaci a naši podporu celému Lukašenkovu režimu, včetně represí a útlaku,“ říká poslanec Jiří Pospíšil.

Vůbec poprvé od vzniku Východního partnerství v roce 2009 byl Lukašenko pozván na toto setkání, při minulých příležitostech Brusel vždy diplomaticky oznámil, že prezident na setkání vítán nebude.

Východní partnerství má také svoji parlamentní dimenzi - poslanci Evropského parlamentu se spolu s poslanci z východoevropských zemí scházejí ke společnému jednání jednou ze rok. Na toto jednání tzv. parlamentního shromáždění EURONEST však běloruští poslanci zváni nejsou, a to do té doby, až budou v Bělorusku svobodné a demokratické volby. Bělorusko pak v těchto jednáních zastupují zástupci občanské společnosti a opozičních stran.

Marek Hannibal

Zdroj: EPP.eu, 23. 11. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme