Drábek: Průkazy ZTP rušit nebudeme

22. 3. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se zúčastnil dnešní demonstrace zdravotně handicapovaných, která byla svolána na protest proti plánované sociální reformě. Přišel jej podpořit také jeho stranický kolega a šéf resortu zdravotnictví ministr Leoš Heger.

Ministr Drábek ve svém projevu na shromáždění uvedl, stejně jako v již zaslaném otevřeném dopise, že prezentace reformních kroků neodráží realitu, nezřídka se jedná o poplašné či lživé informace, které pak zcela legitimně mohou příjemce dávek znepokojovat. „Rozumím tomu, že pokud někdo tvrdí, že budeme rušit ZTP průkazy či odebírat možnost hradit z příspěvku na péči pomoc blízké osoby, pak to v lidech budí nevoli. Nic takového se ale nekoná, nechystá a neplánuje. A takových momentů se při organizaci dnešního shromáždění objevila celá řada. Vysvětlit některé z těch největších mýtů, které se okolo reformy objevily, jsem se dnes před shromážděnými alespoň pokusil,“ říká Jaromír Drábek. Se záměrem ministerstva práce a sociálních věcí racionalizovat systém výplaty dávek souhlasí i ministr zdravotnictví. „Současný stav, kdy administrací samotného systému projídáme státního rozpočtu miliony, je neudržitelný. Nutnost sociální reformy je proto neoddiskutovatelná. Koncept představený kolegou Jaromírem Drábkem má moji plnou podporu – zajišťuje adresnost dávek, standardizuje postupy a zachovává pevnou sociální síť, která i do budoucna bude poskytovat nezbytnou péči potřebným,“ řekl Leoš Heger, ministr zdravotnictví.

Podporu reformě vyslovili i další oslovení: “Pan Krása nemluví pravdu. Možná z neznalosti, možná záměrně. Pak ale jde o šíření poplašné zprávy,“ říká Daniela Filipiová, předsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR. Nezávislá senátorka Soňa Paukrtová uvedla k dnešní demonstraci tolik: „Reforma z dílny ministerstva práce a sociálních věcí nemá být vnímána jako restriktivní. Omezuje výdaje státu na straně administrování dávek, nikoli na straně jejich příjemců. Nevole, která se kolem ní vytvořila, je podložena polopravdivými či lživými informacemi. Věřím, že konstruktivní diskuzí by bylo docíleno lepších výsledků, než čeho lze dosáhnout dnešní demonstrací,“ říká senátorka Soňa Paukrtová. Stranická kolegyně ministra práce poslankyně Helena Langšádlová, předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PSP ČR, říká: „Je přeci v zájmu samotných handicapovaných, aby stát šetřil výdaji na procesy spojené s výplatou dávek. Navržené kroky vnímám jako racionalizaci neefektivního systému, který je sám o sobě velmi nákladný. Stát se má postarat o ty, kteří jeho pomoc potřebují, a to navržené novely zákonů zachovávají. Nikomu nebude upíráno právo na potřebnou podporu či péči.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí od samého začátku připomínkového řízení deklarovalo připravenost o reformě jednat, o návrzích jednalo a mnohé z připomínek vzešlých z věcných diskuzí přijalo. K tématu bylo v uplynulých týdnech svoláno mnoho jednání se zástupci poskytovatelů sociální a zdravotní péče, mj. také s představiteli Národní rady zdravotně postižených. Ti nakonec již na zasedání Vládním výboru pro zdravotně postižené občany 17. ledna 2011, kde byly záměry reformy popsány, uvítali zjednodušení systému dávek.  Usnesení k tomuto bodu bylo přijato všemi přítomnými členy Výboru jednomyslně.

MPSV