Do Senátu za TOP 09 jde i Pavel Fischer a Jan Korda

10. 5. 2024

TOP 09 představila další své dva kandidáty do letošních voleb do Senátu. Křeslo v horní komoře Parlamentu České republiky bude obhajovat dvojnásobný prezidentský kandidát a současný senátor Pavel Fischer, o hlasy voličů chce usilovat i pedagog a ředitel školy Jan Korda.

„Hlavní oblastí je pro mě školství, které tvoří základy pro budování každé společnosti. Čím lepší vzdělání, tím lepší společnost,“ soudí Jan Korda, který vzdělání zasvětil celý profesní život jako učitel a později jako ředitel školy. Kvalitu českého vzdělávání se snažil aktivně ovlivňovat také jako prezident Asociace profese učitelství, na toto téma rovněž přednáší na konferencích i na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Korda patří mezi zastánce naplňování tzv. kurikulární reformy, jejímž cílem je zásadní změna vzdělávání i vzdělávací politiky s důrazem na smysluplnost výuky a efektivitu výsledků. V době letošních senátních voleb to bude už 20 let, co je ředitelem Smysluplné školy v Praze Karlíně.

„Posledních dvacet let pracuji na tom, aby výuka na naší škole byla smysluplná a neustále se posouvala k lepšímu. Rád bych nyní své zkušenosti nabídnul a pomohl zvýšit úroveň školství v celorepublikovém měřítku. Chci být aktivním senátorem, jakýmsi místním ombudsmanem, který naslouchá lidem a neztrácí kontakt s výzvami, jež naše společnost řeší. Proto bych rád i po volbách setrval ve vedení školy a své každodenní poznatky ve školství promítal do přípravy moderní školské legislativy, kterou chci vypracovat pro tolik žádoucí zvýšení kvality, neboť kvalitní školství je základem kvalitní společnosti,“ vysvětluje svoji kandidaturu Jan Korda.

O mandát senátora v barvách TOP 09 stojí i bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta Václava Havla, někdejší velvyslanec ve Francii a Monaku, nositel monackého Řádu svatého Karla a francouzského Řádu čestné legie, dvojnásobný prezidentský kandidát a dnes senátor Pavel Fischer.

Fischer patří za hlasité obhájce prozápadních hodnot, zastánce aktivního členství v EU a NATO a také vytrvalého podporovatele české role v pomoci válkou zasažené Ukrajině. Dlouhodobě také upozorňuje na porušování lidských práv a utlačování občanských společností v diktátorských režimech.

„Vážím si, že se mě strana TOP 09 rozhodla navrhnout do Senátu jako svého kandidáta v rámci koalice SPOLU. V Senátu jsem dnes předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Intenzivně se zabývám strategickou bezpečností státu, posilováním spolupráce se spojenci nebo vlivem Ruska a Číny u nás. Z hlediska bezpečnosti máme za sebou přelomové roky a obávám se, že v těch příštích nás ještě větší výzvy čekají. Nominaci TOP 09 beru jako přirozené navázání na dlouhodobou spolupráci z předchozích let. Je důležité netříštit síly, ale spolupracovat. Zejména v otázkách bezpečnosti a obrany, které máme společné nejen v koalici SPOLU, ale v celé ČR i v Evropě,“ říká Pavel Fischer.

Pavel Fischer a Jan Korda doplní už dříve představenou trojici uchazečů o mandát v Senátu ČR: osvědčeného senátora za obvod Opava Herberta Paveru, jednoho z hybatelů sametové revoluce a zakladatele Občanského fóra Břetislava Rychlíka a sportovní legendu, která důrazně vystupuje proti ruské agresi, Dominika Haška.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme