Den Země s TOP 09

21. 4. 2010

Po celém světě se 22. dubna slaví Den Země. Krajské organizace TOP 09 u této příležitosti uspořádaly celkem 34 akcí po celé České republice. „Psal se rok 1970 a američtí studenti se rozhodli, že osloví své spoluobčany s naléhavou výzvou: Udělejte něco dřív, než bude definitivně pozdě, než bude náš vzduch nedýchatelný, voda zamořená a příroda zničená! O jednom slunném jarním víkendu - 22. dubna - uspořádali Den Země. Samotné je překvapilo, jak velkou solidaritu vyvolali, napočítali na milion účastníků. Tradice se ujala, letos slavíme již 40. výročí. Je to proto, že původní studentská výzva je pořád naléhavá: Udělejme s tím konečně něco!" vysvětlil význam tohoto dne expert TOP 09 na životní prostředí Bedřich Moldan.

Některé akce z minulého víkendu byly přesunuty na tento týden, protože v době státního smutku jsme přerušili volební kampaň. Ve Středočeském kraji připravila TOP 09 úklid měst a sázení stromků (Miroslav Kalousek bude zítra ve 13:00 sázet strom v Berouně). Jihočeši půjdou mimo jiné akce čistit Otavu. Plzeňská TOP 09 chystá na sobotu 24. dubna 2010 cyklovýlet na Rokycansku, jehož součástí bude i sázení stromků podél trasy. Brněnská organizace zítra uspořádá akci s názvem „Pojď si nahrabat s TOPkou", jejímž smyslem je hrabání listí a především odpadků.

Lídr TOP 09 v kraji Vysočina Ladislav Jirků adoptoval v místní zoo drápkatou opičku tamarína pinčí, který má v anglickém názvu „top" (Cotton-top Tamarin). U této příležitosti členové TOP 09 pomohli s úklidem zoo. Členové a příznivci na Havlíčkobrodsku budou čistit řeku Sázavu. Na zítřek chystá TOP 09 celoodpolední akci věnovanou Dni Země a rodinnám s dětmi v parku Laguna v Ústí nad Labem. V sobotu předají zástupci TOP 09 v Libereckém kraji dar 200 stromků do nové školky v lokalitě Karlov. Stromky budou sázet i v Olomouckém kraji ve městech Litovel, Uničov, Prostějov, Senice na Hané, Libina a Olomouc. K sázení stromků se připojí i v Královéhradeckém kraji v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě. Pardubičtí členové TOP 09 nachystali plavbu lodí po Labi.

Den Země se nevyhne ani Praze. Stánky TOP 09 budou zítra na Václavském náměstí a před Obecním domem, kde se od 17:00 uskuteční koncert skupiny Rangers. Lidé se mohou zúčastnit diskusního setkání s expertem TOP 09 na životní prostředí Bedřichem Moldanem od 19:00 na Novotného lávce. Na malé využívání železniční dopravy upozorní vyhlídková jízda historického vlaku, který v neděli 25. dubna 2010 vyjede z nádraží v Libni a zaveze své pasažéry na pražský Semerink a mnohá další utajená místa hlavního města (odjezd v 10:00 nebo ve 14:00).

TOP 09 představila své priority v oblasti životního prostředí 10. března 2010. Část programu, která se týká této oblasti, naleznete na našich webových stránkách.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09