× Pohněme s tím. Společně!

Czernin: V Karviné chybí lidem informace, vláda musí představit jasný plán

9. 7. 2020

Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin navštívil Karvinou, aby se na místě seznámil, jak se s karanténní situací vyrovnávají přímo zdejší obyvatelé. „Horníci z OKD jsou velmi ukáznění, ale pochopitelně se bojí o svou práci. Odbory dobře plní svou úlohu a svých lidí se zastávají, ale předseda Jiří Waloszek mi sdělil, že neznají konkrétní kroky, které vláda chystá. Vláda musí co nejrychleji říci, jaký postup bude následovat. Premiér nemůže vinu házet na hygieniky a čekat na lepší konstelaci hvězd. Přeci už v březnu předseda vlády slíbil, že za všechny opatření proti šíření koronaviru přebírá plnou odpovědnost,“ poznamenává Czernin po setkání s předsedou Sdružení hornických odborů Jiřím Waloszekem.

Vláda místním dluží odpovědi

Obyvatelé regionu dnes tíží především malá informovanost. Senátor Czernin si během setkání s nimi vyslechl nejednu výtku tímto směrem. „Občané jsou pochopitelně znepokojeni. Proč nefunguje velkohubá chytrá karanténa? Proč testování trvá dlouho? Jak to, že zde už dávno nepracuje armáda?“ popisuje nejčastější otázky zdejších obyvatel Roman Strzondala, předseda místní organizace TOP 09 v Karviné.

„Strach mají zejména senioři. Zrovna v tomto regionu měly být zavedeny nákupní hodiny výlučně pro seniory, jako tomu bylo v první vlně koronakrize v celé republice,“ podotýká Czernin.

„Podobně jako v Karviné se totiž nákaza může rozjet kdekoli v republice. Vyvolává to dojem, že Covid už splnil svou PR funkci a vládu nadále nezajímá. Prioritou je zřejmě nepoplašit sousední státy, jen aby si volič ANO mohl užít dovolenou,“ zlobí se Czernin. „Chci vidět konkrétní plán pro eventuální druhou vlnu Covidu, a to po stránce epidemiologické i ekonomické. Nechat lidi dusit ve vlastní šťávě a pak rozhazovat peníze, které si musíme půjčit, to je cesta do pekel,“ uzavírá.

Kraj by se měl soustředit na technologie, bez pomoci státu to nepůjde

Během setkání s rektorem Slezské univerzity Pavlem Tulejou diskutovali, jak zlepšit systém vzdělávání v okolí Karviné a celého Moravskoslezského kraje. „Dlouhodobý problém je přetrvávající existence těžkého průmyslu, který je už dlouho za zenitem. Pokud se má region pohnout kupředu, musíme se soustředit na nová odvětví a nové technologie,“ vysvětluje Tuleja. „Osobně vidím budoucnost v oblasti smart technologií, IT, cestovního ruchu a lázeňství,“ nastiňuje rektor Slezské univerzity své představy.

„Utlumení prací v těžkém průmyslu, i vinou koronaviru, nemusí mít pouze negativní efekt. Může totiž uspíšit transformaci zdejšího průmyslu v laboratoř nových technologií. Taková změna se ovšem neobejde bez významných státních pobídek,“ vidí Czernin budoucnost optimisticky.

Součástí cesty bylo rovněž setkání s místními členy a příznivci TOP 09, kde se první místopředseda zajímal zejména o přípravu na krajské volby v říjnu tohoto roku.

V průběhu dne se senátor Czernin setkával s obyvateli Karviné, aby na vlastní oči viděl starosti každodenního života ovlivněného karanténními opatřeními. Ocenil velmi otevřené a jasné jednání jednotlivých lidí. V následujících měsících plánuje tento region navštívit znovu. Návštěva Tomáše Czernina probíhala pochopitelně za přísných hygienických podmínek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Tomáš Czernin
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09