Czernin: Počet ruských diplomatů se musí snížit. Navrhnu to ministrovi

3. 6. 2020

Senátor TOP 09 a člen senátního zahraničního výboru Tomáš Czernin navrhne ministrovi zahraničí snížení počtu ruských diplomatů. Ministr Tomáš Petříček dnes navštíví jednání výboru, aby obhájil kroky zahraniční politiky České republiky a nastínil její směřování. Výbor se bude zabývat otázkami zahraniční politiky České republiky ve vztahu k Ruské federaci a Čínské lidové republice.

Czernin považuje současné diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací jako komplikované i s ohledem do budoucna. „Dokud na nás bude Ruská federace paternalisticky shlížet jako na svou gubernii, sféru svého zájmu a laboratoř svých nepřátelských kyberaktivit, musíme se bránit. Aktivně a nekompromisně,“ říká senátor a člen zahraničního výboru Tomáš Czernin. Jako jeden z kroků vidí například snížení počtu ruských diplomatů. Svůj postoj hodlá ministrovi předložit a bude se zajímat o jeho názor: „Rozhodně mě bude zajímat, kdy a jakou cestou snížíme nepoměrně vysoký počet ruských diplomatů v České republice. Otevřeně říkám, že by bylo nejlepší začít znovu od nuly,“ uvádí první místopředseda TOP 09 Czernin. Debata k Ruské federaci se povede také o suverenitě českých institucí vzhledem k cizí mocnosti.

Zahraničně politická debata se bude týkat také Čínské lidové republiky. Ofenzivní vystupování Číny vůči Hongkongu bude dalším tématem diskuse senátorů s ministrem Petříčkem. „Jsem rád, že ministr Petříček dříve uvedl, že stojí za demonstranty v Hongkongu. Budu se ho ptát, jaké konkrétní kroky navrhuje podniknout,“ poznamenává Czernin. „Velmi vítám celosvětový odpor proti zavádění právních předpisů pro Hongkong ze strany Pekingu. Ten se zhmotnil ve společné prohlášení neziskové organizace Hongkong watch, které podepsala řada světových politiků. Mezi jinými také poslanec Evropského parlamentu za TOP 09, kolega Luděk Niedermayer. Rád připojím svůj podpis také,“ dodává senátor Czernin.

Debatu senátorů a ministra ovlivní i dění kolem koronavirové krize. Významná role Číny při dodávání ochranných pomůcek by neměla zastínit její prokazatelně liknavý a pravděpodobně protizákonný přístup při zveřejňování informací o šířící se nákaze. Senátoři se budou ministra dotazovat na postup České republiky v této věci v rámci Evropské unie.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme