× Pojďte do toho s námi.

Czernin: Domnívám se, že se prezident dopouští velezrady. Rozkrytí práce BIS by zdiskreditovalo její práci na léta dopředu

30. 11. 2020
  • Senátor Czernin pokládá žádost prezidenta na BIS o poskytnutí jmen důstojníků ruské rozvědky v Česku za nehorázn
  • Czernin bude požadovat, aby se postupem prezidenta zabýval senátní Výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost i senátní klub ODS a TOP 09
  • Splnění prezidentova požadavku by podle místopředsedy TOP 09 znamenalo poškození důvěryhodnosti České republiky u jejich spojenců

Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin hodlá projednat postup prezidenta vůči BIS na nadcházející schůzi Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a na jednání Senátního klubu ODS a TOP 09. „Požadavek prezidenta jde daleko za rámec informací potřebných k případným nutným rozhodnutím prezidenta. Naopak, rozkrytí práce BIS by poškodilo její práci na léta dopředu a zničilo by důvěryhodnost České republiky mezi demokratickými zeměmi,“ říká Czernin a dodává: „Považuji to za otevřeně nepřátelský krok vůči vlastní zemi a velezradu.“

Požadavek prezidenta Miloše Zemana na BIS, v němž prezident žádá konkrétní jména důstojníků i spolupracovníků ruské rozvědky operujících v ČR, druh informací i způsob práce a další utajované skutečnosti považuje senátor Czernin za nehorázný. „Informace tohoto druhu střeží každá tajná služba jako své největší bohatství. Jsou za nimi léta usilovné práce. Podléhají nejpřísnějšímu utajení i proto, že by jejich vyzrazení mohlo ohrozit bezpečnost státu,“ vysvětluje Czernin, člen senátního Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

„Vzhledem k tomu, že jsou na nejvyšších místech v okolí prezidenta lidé bez bezpečnostní prověrky a lidé se silnými a neprůhlednými vazbami na Rusko, je krajně nepravděpodobné, že by se k informacím určeným prezidentovi (i třeba bez jeho vědomí) nedostali. Pak nejde o to zda, ale kdy se tyto informace do Ruska dostanou. To je alarmující i vzhledem k dlouhodobě nepřátelskému vystupování Ruské federace vůči České republice,“ dodává senátor.

Závažné riziko vidí také ve zhoršení vztahů s partnerskými tajnými službami demokratických států. „Bude to informace pro naše demokratické spojence: Česká republika je nedůvěryhodná a spolupracuje s Ruskou federací. To by znamenalo naprosté odstřižení od utajovaných informací demokratického světa, čímž by byla dosažena kritická míra rizika pro demokracii v naší zemi,“ obává se Tomáš Czernin.

Jako senátor hodlá podniknout kroky, které povedou k zastavení tohoto rizika.

„Na nadcházejícím jednání Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost chceme diskutovat oprávněnost prezidentova požadavku. Stejně tak hodlám toto téma otevřít na jednání senátorského klubu ODS a TOP 09, protože se domnívám, že Miloš Zeman se svými kroky dopouští velezrady a je na místě začít debatovat případné kroky Senátu,“ nastiňuje své úmysly senátor Tomáš Czernin.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: