Ctíme právo a domovní svobodu, proto jsme podali ústavní stížnost

20. 1. 2017

Proti novému zákonu o ochraně ovzduší, který zásadním způsobem porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí, je namířena ústavní stížnost, kterou dnes podali zástupci TOP 09 a ODS. Novela umožňuje kontroly kotlů a kamen přímo v domácnostech lidí pouze na základě udání.  Pod stížností je 41 podpisů poslanců TOP 09 a ODS.

„Nepodceňujeme ani ochranu zdraví ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Ústavy je možné narušit nedotknutelnost obydlí domovní prohlídkou pouze na příkaz soudce a pro účely trestního řízení. Omezit zákonem tuto svobodu lze jen v případě, že se obydlí využívá také k podnikání. Novela zákona ale připouští kontroly i v běžných rodinných domech.

„Navrhujeme zrušení části zákona, která dala úřadům bez rozhodnutí soudu možnost kontrolovat přímo v domácnostech, čím lidé topí. To podle nás porušuje Ústavu. Stát chce vědět nejen, co mají lidé v kuchyni, ale přímo v kamnech a vláda k tomu dala možnost. Přitom nedotknutelnost obydlí je jedním z nejstarších práv lidí vůči státu,“ řekl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Tato ústavní stížnost je teprve druhá v tomto volebním období, kterou podepsali poslanci TOP 09. První stížnost na zákon, který zavedl elektronickou evidenci tržeb (EET), ústavní soudci zatím neprojednali. Proti ustanovení novely, která umožňuje úředníkům vstup do domácností, poslanci TOP 09 protestovali opakovaně během celého projednávání zákona ve Sněmovně.

Co přesně obsahuje ústavní stížnost: Poslanci TOP 09 a ODS navrhují zrušení § 17 odst. 2, § 23 odst. 1 písm. j) a části § 23 odst. 2 písm. a) v ustanovení „j)“ zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákona č. 369/2016 Sb. pro rozpor s ústavním pořádkem – zejména čl. 2 odst. 2 a čl. 12 Listiny základních práv a svobod a čl. 2 odst. 3 Ústavy. Napadené ustanovení § 17 odst. 2 zavádí obecnímu úřadu s rozšířenou působností možnost narušit na úseku přenesené státní správy ochrany ovzduší nedotknutelnost obydlí garantovanou čl. 12 Listiny základních práv a svobod.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 20. ledna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme