Chceme, aby vláda více šetřila

5. 12. 2017

Poslanci TOP 09 při projednávání státního rozpočtu navrhnou snížit celkové výdaje státu o více než 22 miliard korun. Vláda v návrhu rozpočtu podle TOP 09 dává málo peněz do investic a naopak počítá se zbytečně vysokými výdaji na provoz státu.

Vláda promarnila čtyři roky růstu k tomu, aby stabilizovala veřejné rozpočty i pro případy budoucích krizí a navýšila svou investiční aktivitu. „Návrh rozpočtu je výsledkem čtyřleté politiky vlády bez odpovědnosti a bez vize. Nedá se opravit bez zásadních strukturálních a legislativních změn. Požadujeme tedy alespoň, aby nebyly překročeny výdaje na rok 2018, které vláda plánovala jako maximální ještě letos v červnu. Sněmovně proto navrhneme usnesení, které by kabinet zavázalo snížit výdaje rozpočtu o 22,4 miliardy korun, to znamená na úroveň, která odpovídá jejím původním plánům z letošního léta,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ušetřit na provozu státu však bude v budoucnu kvůli rozpočtům odstupující vlády složitější. „Končící vláda zvýšila závazky státu plynoucí ať už ze zákona nebo ze smluvních vztahů (takzvané mandatorní a kvazimandatorní výdaje). Jakákoliv budoucí vláda, která opravdu bude provést hluboké reformy a sestavit rozpočet s vizí do budoucnosti, musí tyto závazky zásadně restrukturalizovat a snížit,“ řekl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Plánovaný rozpočet navíc ukazuje, že vláda má jiné priority, než tvrdí. „Z vládou předložených čísel jednoznačně vyplývá, že kabinet nemá zájem vydávat peníze na jím deklarované priority, jakými jsou investice, vzdělávání nebo obrana a bezpečnost. Skutečnými prioritami je kupování hlasů voličů sociálními dávkami a zvyšování nákladů na provoz státu bez toho, aby se to projevilo v kvalitě veřejných služeb,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Česká republika potřebuje podle TOP 09 rozpočet, který bude šetřit na provozu státu a bude počítat s nutnými reformami. „Při tvorbě a schvalování státního rozpočtu budeme vždy požadovat, aby šlo do investic a vzdělávání mnohem více peněz než nyní. Nesouhlasíme s tím, že vláda dává v době ekonomického růstu do investic o desítky miliard méně, než vláda, která se musela vyrovnávat s hospodářskou krizí. Chceme, aby Česká republika využila současného ekonomického růstu a myslela na svou budoucnost. Další rozpočty musí počítat s nezbytnými reformami penzí a zdravotního pojištění,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 počítá s celkovými výdaji 1 364,5 miliardy korun. Oproti roku 2017 se jedná o nárůst o 55,2 miliardy korun. Na investice plánuje vláda vydat celkem 89,8 miliard, což znamená pokles o 14,1 miliardy. Státní zaměstnanci mají v příštím roce státní kasu přijít na 186,4 miliardy korun, tedy o 24,4 miliardy korun více než v roce 2017.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 5. prosince 2017

Přílohy
PDF Prezentace - TOP 09 - Rozpočet na rok 2018 projídá budoucnost. Chceme, aby vláda více šetřila.pdf (93.1 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme