Být matkou v době studia bude dobrá životní strategie

Prvním čtením prošel návrh novely vysokoškolského zákona předložený Annou Putnovou, předsedkyní školského výboru, a předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem.

20. 6. 2012

Novela zákona přináší lepší podmínky pro to, aby se matky v době studia mohly plně věnovat svým dětem, a následné prodloužení studia z důvodu mateřství nebylo zpoplatněno. „Vysokoškolačky mají kariérní růst limitovaný často svými mateřskými povinnostmi. Chceme, aby měly dobré podmínky pro založení rodiny už v době studia. Koneckonců je to dobrá životní strategie jak sladit jejich rodinný a budoucí profesní život“, říká Anna Putnová.

Návrh zakotvuje právo studenta či studentky na přerušení studia na VŠ po dobu, po niž by jinak trvala mateřská či rodičovská dovolená. V případě takového přerušení studia zachovává studentce - matce všechny studentské výhody. Pokud však studentka nebude chtít studium přerušit, novela umožní pouze prodloužení lhůty pro splnění studijních povinností stanovených studijním řádem. Tato doba se pak nebude nezapočítávat do délky standardního studia.

„Předkládáme propopulační novelu a chceme vytvořit takové podmínky, aby se studující ženy nebály mít v době studia dítě“, dodává Petr Gazdík.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 20. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme