Besser: Deklarace shody podepsána!

12. 1. 2011

Nesmírně důležitý krok k definitivnímu vypořádání historického majetku církví a náboženských společností je hotov. Ministr kultury Jiří Besser podepsal se zástupci církví Deklaraci shody o výkonu hospodářského zabezpečení církví a náboženských společností státem v  letech 2011 – 2014.

 

 

MUDr. Jiří Besser

 

ministr kultury

 

Mons. Dominik Duka OP

 

předseda České biskupské konference

 

jednající jménem Církve římskokatolické a zastupující Církev řeckokatolickou

 

Mgr. Joel Ruml

 

předseda Ekumenické rady církví

 

zastupující Apoštolskou církev, Bratrskou jednotu baptistů, Církev adventistů sedmého dne, Církev bratrskou, Církev československou husitskou, Českobratrskou církev evangelickou, Evangelickou církev augsburského vyznání v České republice, Evangelickou církev metodistickou, Jednotu bratrskou, Pravoslavnou církev v Českých zemích, Slezskou církev evangelickou augsburského vyznání a Starokatolickou církev v České republice

 

Jiří Daníček

 

předseda Federace židovských obcí

 

Mgr. Jan Niedoba

 

biskup Luterské evangelické církve a. v. v České republice

 

Ing. Jiří Gabriel

 

předseda správního sboru Náboženské společnosti českých unitářů

 

Taková je sestava mužů, kteří svými podpisy deklarují snahu státu, církví a náboženských společností konečně vyřešit vypořádání historického majetku.

"Deklarace shody je prvním, ale nesmírně důležitým krokem, který otevírá cestu pro úspěšnou finální dohodu o majetkovém vyrovnání státu s církvemi," říká ministr kultury Jiří Besser.

„Tato dohoda je odpovědí na současnou ekonomickou situaci, kdy i církve a náboženské společnosti chápou potřebu úsporných opatření a současně dávají touto dohodou vládě možnost zodpovědně sestavovat rozpočet po dobu jejího úřadu. Pro samotné církve je to také výzva k určité hospodárnosti jak v oblasti počtu pracovních sil, tak v hledání určité formy kvalitního ohodnocování jejích zaměstnanců na základě schopností a kvality. Současně lze říci, že tato dohoda souvisí s přípravou dalších jednání, která jsou v tomto roce mezi církvemi a státem na obzoru,“ doplnil ministrova slova arcibiskup Dominik Duka.

V podobném duchu se vyslovili i ostatní zástupci církví a náboženských společností.

Deklarace shody definuje roční částku, kterou poskytne stát církvím a náboženským společnostem v letech 2011 – 2014. Toto optření dává ministru kultury Jiřímu Besserovi prostor připravit kvalitní návrh na vyrovnání s církvemi, který bude přijatelný pro politickou reprezentaci země, zástupce církví a církevních společností, i pro širokou veřejnost.

V Praze dne 12.1.2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme