Anticovid tým: Zavírání fitness center nemá logiku. Zveřejněte index rizikovosti

17. 12. 2020

Členové AntiCOVID týmu požadují po ministrovi zdravotnictví, aby zveřejnil metodiku výpočtu indexu rizikovosti (IRI, definuje riziko pravděpodobnosti šíření nákazy COVID-19).

„Nám, členům Anticovid týmu po řadě konzultací s nezávislými odborníky vychází IRI například pro supermarkety daleko vyšší než pro Fitcentra nebo muzea či galerie. IRI pro Fitcentra a běžné výstavy či muzejní expozice je dle našich propočtů prakticky zanedbatelný. Velký je také rozdíl IRI mezi tzv. bary a restauracemi s obsluhou,“ píší členové AntiCOVID týmu ministrovi Blatnému.

Členové týmu také doporučují, aby odborná doporučení ministra k uzavírání jednotlivých provozů vycházela právě z Indexu rizikovosti.

„Domníváme se, že nová vlna plošných omezení vůbec nezohledňuje rizikovost přenosu viru v dané kategorii provozovny. Přitom tato omezení mají devastačními dopady na jejich majitele, provozovatele i zaměstnance. Vyzýváme Vás tímto, abyste upravil zákaz týkající se omezení např. sportovišť nebo muzeí a galerií tak, aby vždy zohledňoval IRI u jednotlivých aktivit. Typických příkladech jsou na jedné Fitcentra a na druhé straně kolektivní kontaktní sporty, kdy je index rizikovosti naprosto odlišný. Jsme přesvědčeni, že z důvodů toho, že dochází přes další a další restriktivní opatření ke zvyšování počtu nakažených je i to, že není zohledněn index rizikovosti,“ dodávají členové týmu.

 

Text dopisu Anticovid týmu ministrovi zdravotnictví naleznete v příloze. 

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Přílohy
PDF Dopis ministrovi zdravotnictví.pdf (64.3 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme