Anticovid tým SPOLU: Máme plán na zrychlení očkování, musí se také více trasovat

26. 10. 2021

Pojišťovny by podle anticovid týmu koalice SPOLU oslovit rizikové skupiny (především seniory) s informačním materiálem k očkování. Do vakcinace by se měli podle expertního týmu více zapojit i praktici. Vláda by podle SPOLU měla posílit trasovací kapacity a po krátkých prázdninách v pondělí otestovat děti ve školách.

  • Klíčové je podle Anticovid týmu především zrychlit očkování, protože jen očkování znamená návrat k normálnímu životu. Pojišťovny by podle SPOLU měly rozeslat informační materiál, který představí výhody očkování, vyvrátí dezinformace s ním spojené a bude apelovat na adresáty, aby se nechali naočkovat. Výraznější roli by měli hrát také praktičtí lékaři, kteří, by měli aktivně vést svoje neočkované pacienty k tomu, aby se naočkovali. Tyto úkony by měly být nově hrazené zdravotními pojišťovnami. Praktičtí lékaři provádí v podstatě všechna očkování, není důvod, proč by tomu u covidu mělo být jinak. Praktici mají nejlepší předpoklady k tomu, aby zajistili doočkování především seniorů.
  • Vláda by podle Anticovid týmu měla urychleně posílit trasovací kapacity. Hygieny opět nestíhají dohledávat všechny nahlášené kontakty a ve většině regionů tak dochází k nekontrolovanému komunitnímu šíření viru. Pokud nebude fungovat trasování, nebude možné podchytit další vznikající ohniska nákazy.
  • Kabinet by měl také na pondělí po podzimních prázdninách naplánovat testování ve školách. Právě žáci a studenti mají často mírný, nebo bezpříznakový průběh onemocnění covid-19, čímž přispívají k nárůstu případů.
  • Všechny tyto domácí úkoly měla vláda splnit během léta, kdy na to měla dostatečný prostor a čas. Bohužel v tom ale selhala. Stejně jako loni.

 

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Covid-19
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme