Anticovid tým: Po ministerstvu zdravotnictví žádáme plán aktuálních opatření

4. 11. 2021

Dnes jsme se jako AntiCovid tým sešli s vládním centrálním řídícím týmem. Cílem bylo probrat aktuální vývoj epidemie a zjistit, jak je na něj současná vláda připravena reagovat.

Určitě jsme uvítali, že se na koordinaci trasování bude nadále až do ledna podílet armáda. Vítáme také, že nám ministr přislíbil to, že obdržíme plán nadcházejících opatření, se kterými se chystá jít na pondělní vládu. Vzhledem k vývoji epidemie chceme od ministerstva znát i dlouhodobý plán opatření. Ministr Vojtěch nám přislíbil, že jej obdržíme.

Ptali jsme se také na to, jaká je kapacita antigenních testů ve státních hmotných rezervách a kdo eventuálně garantuje průběh výběrových řízení pro jejich další nákup. Tázali jsme se také na to, jaká je další perspektiva samotestů a zda se nebudou upřednostňovat výhradně PCR testy. V této souvislosti nás ministr zdravotnictví seznámil s tím, že uznávání samotestů ruší a pro akce nad tisíc lidí se bude od návštěvníků požadovat platný PCR test. Jako AntiCovid tým dlouhodobě voláme po tom, aby se zvyšovala dostupnost přesnějších PCR testů. Nicméně pro to je nutné, aby byly dostupné sedm dní v týdnu, v každém okrese a vyhodnocené v kratším časovém úseku. To je nutné pečlivě logisticky připravit. Pokud nejsou sebelepší odborná doporučení proveditelná v praxi, pak jsou nanic.

Žádali jsme rovněž analýzu právního postavení lékařů jiných oborů (mimo infektologů, internistů a pneumologů) při terapii infekce Covid-19.  Také nás zajímá, jaký je pokyn od Ministerstva zdravotnictví pro zdravotnická zařízení pro distribuci pacientů s onemocněním Covid-19. Obě tyto otázky jsou zásadní pro praxi a ochranu zdravotníků.

Celkově však společné jednání vítáme a budeme se těšit na zodpovězení otázek, které od nás ministerstvo obdrželo, stejně tak jako na další společná jednání.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Témata: Covid-19
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme