Alena Hanáková se stala novou ministryní kultury

21. 12. 2011

Poslankyně Alena Hanáková (STAN) je novou ministryní kultury. Zároveň se stala druhou ženou v trojkoaliční vládě. Pověřovací listiny jí předal oficiálně prezident Václav Klaus v úterý na Pražském hradě. A popřál jí razantní a úspěšný vstup do „rozjetého vlaku" vlády premiéra Nečase.

Jako svou hlavní prioritu v úřadu chce nová ministryně dokončit majetkové vyrovnání s církvemi. „ Je třeba, aby se ta situace dořešila, aby se jednání dovedlo do konce. Je už nejvyšší čas," říká Alena Hanáková.

Plánuje také dokončit léta rozpracovaný zákon o památkové péči.„V komunální politice jsem se s problémy kolem památek a jejich ochrany často setkávala. Pochopila jsem, že je třeba usnadnit vyřizování různých změn. Aby lidé měli sami zájem chránit a uchovat stavby, které k uchování jsou," říká bývalá starostka Vizovic. „Stát chce po majiteli, aby památkově chránil svůj dům, ale nedává mu žádnou finanční podporu. To je špatně a to by se mělo změnit. Aby byla větší šance památkové zóny uchovat v současné podobě," dodala Hanáková.

Nová ministryně chce znovu vyslechnout argumenty odpůrců kroků, které prosazoval její předchůdce a více komunikovat uvnitř úřadu i navenek.
„Myslím, že jsem klidná, trpělivá. Umím naslouchat a mám vyvinutý smysl pro spravedlnost. A když se něco s mým cítěním dostane do rozporu, tak jsem schopná bojovat. Jako lvice," říká Hanáková.

TOP 09

V Praze 21. 12. 2011

Galerie
Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme