Adamová: Vláda chce nechat živnostníky zkrachovat. Nedopustíme to

26. 3. 2020

„Na dnešní schůzku s premiérem jdu s jasným požadavkem, aby vláda zajistila přímé kompenzace podnikatelům,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zákon o ochraně veřejného zdraví, na základě něhož vydalo ministerstvo zdravotnictví mimořádná opatření účinná od úterý, totiž vůbec nepočítá s náhradou škod podnikatelům.  „Vláda je teď všechny podrazila,“ dodává Pekarová Adamová.

Nařízení se týkají nejen restaurací, hospod, kaváren a knihkupectví, ale i všech kadeřnických a kosmetických služeb či posiloven a stovky dalších typů provozoven. S kompenzací nemohou počítat ani divadla, kina a další kulturní zařízení. „Podnikatelé museli zavřít doslova ze dne na den. My teď musíme udělat maximum pro to, aby mohli jednou znova otevřít,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 navrhovala vládě doporučení, která pomohou živnostníky zachránit. Vyslyšeny nebyly. „Ve stavu legislativní nouze nemůže zákony předkládat nikdo jiný než vláda. Pokud nám premiér dnes nedá jasný příslib zlepšení, svoláme s ostatními stranami mimořádnou schůzi a zákon o odškodnění poškozených živnostníků pro vládu připravíme. Nesmíme odsoudit živnostníky k ekonomické smrti,“ dodává Pekarová Adamová.

„Ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení, že jsou podle něj kompenzace resortu dostatečné. Snad si na tato slova pan ministr nebude muset vzpomenout někdy v budoucnu, až bude třeba marně shánět kadeřníka nebo lístky do divadla,“ uzavírá Pekarová Adamová.

Telekonference předsedů opozičních stran s premiérem proběhne dnes od 13. hodin.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: