Adamová: Strategie romské integrace sklouzává k pozitivní diskriminaci

Vládní strategie romské integrace nevychází z rovných podmínek. Návrh, který zpracovává ministr Jiří Dienstbier, v mnohém sází na pozitivní diskriminaci Romů. Rovné příležitosti nahrazuje výhodami, což naopak znevýhodní jiné menšiny, upozorňuje poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, která na toto téma dnes pořádá seminář v Poslanecké sněmovně.

13. 11. 2014

Romská menšina je v České republice nejpočetnější, ale koncepce vlády by měla reflektovat fakt, že existují i jiné menšiny, které tímto způsobem zvýhodňovány nejsou. V občanské společnosti už poměrně dlouhou dobu přetrvává silná protiromská nálada, a proto vláda nemůže očekávat, že by veřejnost přístup využívající i prvky pozitivní diskriminace přijala.

„Strategii tohoto typu potřebujeme a bude jedině dobře, když bude přijímána napříč politickým spektrem. Proto jsem uspořádala seminář v době, kdy dokument prochází připomínkováním a je možné reagovat na doporučení odborné veřejnosti. Důležitý je například její důraz na nesegregované vzdělávání, tedy zařazování dětí do běžných škol,“ říká poslankyně a členka Výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09).

Podle ní je sice důležité řešit vzdělávání, ale rovné příležitosti ve vzdělání by měly platit pro všechny. „Podpora romských studentů formou stipendií by měla být doménou neziskového sektoru, nikoliv státu. Stát přece nemůže finanční pomoc směřovat na základě příslušnosti k etnické skupině. To je pro mne jednoznačně sporný bod,“ dodala Adamová.

Na semináři o nové strategii diskutují například Martina Štěpánková, ředitelka vládní Sekce pro lidská práva, Ivan Gabal, poslanec a sociolog, David Beňák, místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a František Kostlán, publicista z občanského sdružení Romea. Jsou zde také zástupci dalších organizací jako jsou například Dům romské kultury, Charita ČR, Český helsinský výbor nebo Multikulturní centrum Praha. 

Martina Macková, tiskové oddělení TOP 09

13. 11. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme