Adamová s Koubkem navrhují snížení výdajů na zahraniční cesty prezidenta

3. 12. 2014

Poslankyně Markéta Adamová dnes společně s poslancem Jiřím Koubkem (oba TOP 09) předložili pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2015, ve kterém navrhují snížení výdajů Kanceláře prezidenta republiky na tuzemské i zahraniční cestování. Původní částku 3 150 000 Kč navrhují snížit o 1 500 000 Kč.

Prezident Miloš Zeman se při svých zahraničních cestách vyslovuje proti našim závazkům plynoucím z členství v mezinárodních institucích, NATO a Evropské unii, v souvislosti se situací na Ukrajině. Na zahraniční cesty se nechává zvát jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina Vladimirem Jakuninem, či odlétá ze zahraniční oficiální návštěvy letadlem soukromé společnosti. V situaci, kdy prezident České republiky Miloš Zeman při svých zahraničních cestách hájí pouze své vlastní názory, které nejsou v souladu se zahraniční politikou ČR reprezentovanou vládou, nepovažuji výši rozpočtovaných prostředků na zahraniční cesty prezidenta za adekvátní,odůvodňuje návrh Adamová.

Částku 1 500 000 Kč se navrhuje přesunout do kapitoly MŠMT na podporu Programu protidrogové politiky.

Markéta Adamová, Jiří Koubek