Adamová: Podmínky pro matky s dětmi na úřadech práce lze jednoduše zlepšit

4. 12. 2015

Nevyhovující podmínky matek či otců, kteří jsou klienty úřadů práce, chce změnit nová místopředsedkyně TOP 09 poslankyně Markéta Adamová. Přívětivější prostředí se dá vytvořit jen malou změnou organizace nebo využitím elektronické komunikace v objednávání klientů, navrhla politička vedení Úřadu práce ČR.

„Mnozí z rodičů, kteří si chtějí požádat o rodičovský příspěvek, přichází na úřady práce s velmi malými dětmi. Někde je ale čekají poměrně nevyhovující podmínky. Prostory na úřadech práce jsou často přeplněné a jim nezbývá než desítky minut čekat společně s ostatními klienty, kteří jsou mnohdy nemocní či znečištění i agresivní,“ uvedla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09).

Tento týden oslovila dopisem s žádostí o změny generální ředitelku Úřadu práce ČR.

Podle poslankyně Adamové by bylo možné například vyhradit část úředních hodin pouze pro vyřizování rodičovského příspěvku nebo zavést systém elektronického objednávání na úřady práce.

„Takový systém objednání je dnes už běžný na mnoha jiných úřadech nebo v bankách.  Je to poměrně levné řešení a zásadně by řešilo tento problém,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Žádost o rodičovský příspěvek se dnes již dá vyplnit také elektronicky a formulář pak odeslat přes datovou schránku. Ne každý rodič má ale tuto možnost. Rodičovský příspěvek přitom v Česku v současnosti využívá asi 280 tisíc lidí.

O rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun si žádá po skončení mateřské matka nebo otec dítěte a čerpání si mohou rozdělit až do tří let věku dítěte. Tzv. mateřská končí po 28 týdnech u jednoho dítěte, v případě dvou a více dětí po 37 týdnech.

Poslankyně letos navrhla zákon, který by umožnil, aby jej mohl získat i některý z prarodičů v případě, že by se matka rozhodla rychleji vrátit ke své profesi a svěřila by dítě do rodinné péče. Návrh může pomoci nejen asi 30 tisícům žen, které nechtějí zůstat delší dobu odtržené od své odborné profese, ale řeší i problematickou situaci žen nad 55 let, které jsou na pracovním trhu ohroženou skupinou. V Česku je míra zaměstnanosti u žen od 55 do 59 let v současnosti asi 65 procent, ve věku 50 až 54 let je ale míra zaměstnanosti 84 procent.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 4. prosince 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme