Adamová: Poděkování generálnímu tajemníkovi NATO

13. 5. 2020

Vážený pane generální tajemníku,

dovolte mi, abych Vám touto cestou poděkovala za slova podpory v časech, které více než kdy jindy zkouší pevnost charakterů v naší zemi, jež se před třiceti lety zbavila okovů bezpodmínečné poslušnosti k Sovětskému svazu. Považuji za naprosto nepřijatelné, abychom se hlasitě neozvali ve chvíli, kdy je v naší zemi ze strany Ruské federace oficiálně vyhrožováno demokraticky zvoleným politikům pouze za to, že mají jiný politický názor. Bezprecedentní mlčení čelních představitelů českého státu v této otázce je pak cynickým obrázkem servility k autoritářskému režimu v Kremlu. O to více si vážím Vašeho postoje, který jste v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil veřejně a který mnozí občané přivítali.

Současná doba nám opakovaně ukazuje, že hodnoty, na nichž vyrostla v 90. letech demokratická Česká republika, nejsou tak samozřejmé, jak jsme si možná ještě nedávno mysleli. Podpora demokracie, svobody slova a aktivní občanské společnosti jsou totiž pro některé cizí mocnosti zásadní překážkou k tomu, aby zde efektivně prosazovaly své zájmy a krok po kroku znovu získávaly vliv. Neměli bychom tedy podceňovat jejich snahu udělat vše proto, aby nás oslabily a tohoto cíle dosáhly.

I proto považujeme za klíčové aktivně podporovat naše členství v Severoatlantické alianci. Rozpočet na obranu se nesmí stát nejjednodušší obětí škrtů v době, kdy se ekonomika propadá do recese. Zároveň si uvědomujeme, že Severoatlantická aliance má také svůj politický a hodnotový rozměr. Musíme proto být připraveni na nové nevojenské výzvy, které jsou možná nenápadnější, ale o to nebezpečnější. Hybridní formy války včetně kybernetických útoků na kritickou infrastrukturu, jsou zásadní bezpečnostní hrozby, které se staly fenoménem doby a na které musíme adekvátně reagovat. A to i přesto, že proti nám stojí plíživá východní propaganda, které svými kroky a prohlášeními aktivně pomáhá i nemalá část tuzemských politiků.

Je pravděpodobné, že máme před sebou boj o samou existenci liberální demokracie. Boj, který by nám ještě před dvacet lety přišel nemyslitelný. A pokud v něm selžeme, čeká nás opět doba temna, se kterou má již naše země velmi bolestné zkušenosti.

Vážený pane generální tajemníku, ještě jednou mi dovolte Vám poděkovat, že se k celé záležitosti nestavíte zády a že Vám není lhostejná.

 

Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně strany TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme