Adamová: Chceme pružnější trh práce, ne další regulace

25. 1. 2017

Vypustit regulaci homeoffice a zpřísnění pravidel pro agentury práce dnes navrhla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku. Další zbytečné povinnosti a omezení, které zatěžují podnikání, nemají v zákoníku práce a v zákoně o zaměstnanosti co dělat.

Podle vládou navrhované novely zákoníku práce musí zaměstnavatel při poskytování práce z domova nově zajistit například pravidelný kontakt s jeho kolegy. „Navrhované vymezení práce z domova je zbytečně podrobné a přináší další administrativní zátěž pro zaměstnavatele,“ míní poslankyně Markéta Pekarová Adamová. „Obávám se, že zaměstnavatel, ve snaze vyhnout se novým povinnostem, raději přestane práci z domova nabízet. Přitom se jedná o velice oblíbenou zaměstnaneckou výhodu. Proto navrhuji nové povinnosti z vládní novely vypustit,“ dodává Markéta Pekarová Adamová, členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Popularitu práce z domova jako pracovního benefitu dokládá čerstvá studie agentury Wincott People. Podle té se při výběru nového zaměstnávání téměř 15 procent Čechů rozhoduje podle toho, zda firma nabízí možnost práce z domova. Oproti homeoffice jsou například stravenky zajímavé pouze pro 1,3 procenta Čechů.

Přísnější pravidla pro podnikání navrhla vláda pro pracovní agentury, pro které by možnost získat povolení byla mnohem složitější. „Za absurdní považuji stanovení povinné kauce ve výši půl milionu korun, která bude pro menší agentury likvidační. Z návrhu není ani zřejmé, za jakým účelem musí kauci skládat. Je však jisté, že takto vysoká částka znevýhodňuje menší agentury před velkými. Vytváří se tak nerovnosti na trhu, které nakonec poškodí uchazeče o zaměstnání. To oni budou mít omezenější nabídku práce,“ vysvětluje Pekarová Adamová, která navrhuje povinnou kauci z novely vyjmout.

Místopředsedkyně TOP 09 dále navrhla ze zákona vypustit zřízení poradní komise pro udělování povolení ke zprostředkování zaměstnání a zrušit sporný zákaz, který agenturám zakazuje přidělit zaměstnance tam, kde ve stejném kalendářním měsíci působil na základě dočasného přidělení jinou agenturou.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

V Praze 25. ledna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme