Štětina: Proti ruské propagandě je nutné bojovat

23. 11. 2016

Evropský parlament dnes přijal zprávu o strategii boje proti nepřátelské propagandě, kterou proti EU vedou třetí země. Státy jako Rusko vedou proti Evropské unii propracovanou rozvratnou kampaň. Europoslanci upozorňují na to, že hybridní válkou proti EU navázalo putinovské Rusko na sovětskou tradici cílené informační kampaně proti Západu. Europoslanci proto vyzývají vlády členských zemí k ostražitosti a vyzývají k většímu úsilí jejich kontrarozvědky v boji proti nepřátelským operacím.

„Jsme ve válce s Ruskou federací. Neuvědomujeme si, že slovo může být silnější než raketové systémy nebo stíhací letouny SU - 25. Je to hybridní válka, kterou proti nám, proti Evropské unii vede Kreml. Je to válka, ve které Kreml vítězí,“ řekl poslanec Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost.

Evropská unie musí zaujmout aktivní obranný postoj. Poslanec Jaromír Štětina proto na plénu vyzval Federicu Mogherini, vysokou představitelku EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, aby Evropská unie byla vůči ruské propagandě více efektivní. „Naše obrana v této informační válce je slabá a trestuhodně podfinancovaná. Jak chcete, paní komisařko vzdorovat se svým nevelkým týmem milionům dolarů, kterými ruské tajné služby financují agentury, jako jsou např. Russia Today nebo Sputnik? Vzpamatujme se, dámy a pánové, prohrát tuto informační válku znamená začátek konce Evropské unie,“ varoval europoslance Jaromír Štětina, který se Ruskem a jeho polit ikami dlouhodobě zabývá.

Evropský parlament se dále vymezil vůči nepřijatelným krokům Ruska proti nezávislým sdělovacím prostředkům, novinářům a aktivistům občanské společnosti v Rusku a na okupovaných územích, včetně Krymu. Od roku 1999 byly v Rusku desítky novinářů zabity, zmizely beze stopy nebo byly uvězněny. Existence nezávislých a svobodných sdělovacích prostředků v samotném Rusku bude tou největší překážkou ruské dezinformační kampaně.

Marek Hannibal

23. listopadu 2016