Šéf ČTÚ kvůli krachu aukce odstoupit nechce

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zrušil 8. března obří aukci na volné kmitočty, uvolněné po zastavení analogového vysílání v Česku. Předseda ČTÚ Pavel Dvořák kvůli tomuto fiasku odstoupit sám nechce, a naopak se zasazuje o co nejrychlejší vyhlášení nové aukce.

13. 3. 2013

K rezignaci nejen na post šéfa ČTÚ, ale i na členství v radě telekomunikačního úřadu vyzval Dvořáka poslanec Jan Husák (TOP 09).

„Kolapsem aukce prokázal pan Dvořák svou nekompetentnost, a proto by neměl v ČTÚ dál působit v žádné pozici. Obdobná aukce totiž ještě nikdy nikde ve světě takovým fiaskem neskončila,“ prohlásil Husák.

Dvořák se podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny rozhodl na poslancovu výzvu zatím nereagovat. Aukce, jíž se zúčastnily Telefónica, T-Mobile, Vodafone a PPF Mobile Services, byla spuštěna loni 12. listopadu. Na to, že podmínky jsou špatně nastaveny a nahrávají do karet těmto operátorům, upozorňoval Husák již loni v červenci, ČTÚ ale tehdy téměř všechny jeho připomínky odmítl.

„Špatné nastavení podmínek napomohlo nesmyslně vyšroubovat výši nabídek. Mobilním operátorům jde o obrovské zisky, rádi si připlatí jen proto, aby jim do rybníku nevnikla nová štika. Proto logicky donekonečna přihazovali. Nechápu, proč to ČTÚ v podmínkách aukce nezohlednil,“ podivuje se Husák.

Podle Dvořáka byla totiž aukce zastavena, protože nabídky operátorů přesáhly únosnou míru, a z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy korun se vyšplhaly na více než dvacet miliard.

Hrozilo prudké zdražení služeb

„Hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost sítí čtvrté generace pro občany a případný vstup čtvrtého operátora na tuzemský trh. Nikoliv zisk státu. Tak vysoká nabídka je ekonomicky nereálná, a ve svých důsledcích by vedla k dramatickému zdražení telekomunikačních služeb čtvrté generace, zejména vysokorychlostního internetu, a k velké časové prodlevě při uvádění sítí 4G do komerčního provozu,“ vysvětlil Dvořák.

Předseda ČTÚ teď ujišťuje, že podmínky se změní a aukce bude se stejnou vyvolávací cenou vyhlášena znovu. Na dotaz Práva, kdy tedy odstartuje, odpověděl včera Malina: „Touto otázkou i změnou podmínek se bude zabývat Rada ČTÚ. Předpokládáme, že novou aukci vyhlásíme do několika měsíců.“

Jiří Novotný

Právo, 13. 3. 2013, rubrika: Trhy a ekonomika, str. 15

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme