Schwarzenberg zahájil kampaň: chce navázat na Havla a vrátit ČR respekt

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by se chtěl v prezidentském úřadu zasadit o to, aby si ČR zachovala svobodu a otevřenost a získala zpět respekt v Evropské unii i ve světě, jaký měla začátkem 90. let. Schwarzenberg to řekl při pátečním zahájení své kampaně před přímou volbou prezidenta. Jako hlava státu by prý chtěl navázat na bývalého prezidenta Václava Havla, u něhož kdysi pracoval jako kancléř.

"Tudíž jsem se opravdu naučil od vynikajícího učitele, co tento úřad obnáší," řekl Schwarzenberg. Havla označil za nedostižný vzor.

19. 10. 2012

Jako hlava státu by ministr pečoval o demokracii. "Svobodu, o kterou jsme tak dlouho bojovali, si musíme zachovat," řekl. Poukázal zároveň na to, že krajské volby, v nichž zvítězila levice a posílili komunisti, ukazují, že vývoj v ČR jde v poslední době příliš jedním směrem.

Úřad prezidenta se podle Schwarzenberga nemá moc "míchat" do politiky, má dbát na to, aby byla dodržována ústava, aby v zemi panovala vyváženost, otevřenost, spravedlnost a svoboda. "Aby se ta naše česká loď nepřevrátila," poznamenal. Pokud by padla koaliční vláda, podotkl, že by měl více času na prezidentskou kampaň.

Schwarzenberg se jasně vymezil vůči nynější hlavě státu Václavu Klausovi. "Pojem EU jako superstát je mi cizí," uvedl. Dodal, že chce vrátit Česku respekt v EU i ve světě. Jako prezident by prý také chtěl využít pravomoci úkolovat tajné služby k odhalení korupčních praktik na nejvyšší úrovni.

Schwarzenberg nabízí voličům změnu politického stylu a podporu nových, morálně silných lidí v politice. Nemlčel by prý k růstu vlivu extremismu a dbal by na to, aby stát nezapomínal na sociálně slabší občany. Lidská práva by podle něj prezident měl prosazovat bez ohledu na to, zda je to pro ČR výhodné, či nikoliv. Do bankovní rady České národní banky (ČNB) by chtěl Schwarzenberg jmenovat zástupce různých názorových proudů a důkladně je vybrat spolu s ekonomickými odborníky.

Uvedl též, že historie v jeho rodině i v něm zakořenila hluboké vlastenectví: "To je i jeden z důvodů, proč jsem přesvědčen, že je nutné nastoupit do boje." Schwarzenberga na zahájení kampaně přišli osobně podpořit třeba bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, bývalá šéfka Akademie věd Helena Illnerová, umělci David Koller, Dan Bárta, Matěj Ruppert, David Černý či Aleš Najbrt.

Schwarzenbergův volební tým chystá v příštích měsících kontaktní kampaň, při níž se bude ministr setkávat s občany. Schwarzenberg se objeví i na předvolebních billboardech. V kampani by podle jejích organizátorů neměl chybět humor a nadsázka. Schwarzenberg na kampaň sám přispěl dvěma miliony korun, strana TOP 09 přidala pět milionů korun a další milion korun poslalo nedávno hnutí Starostové a nezávislí.

ČTK

tyden.cz, 19. 10. 2012, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme