Schwarzenberg chce přesvědčit venkovany. Starostové zaklepají na jejich dveře

Tisíce starostů se budou ve svých obcích osobně přimlouvat za zvolení Karla Schwarzenberga (TOP 09). Podle analýz týmu ministra zahraničí totiž momentálně vítězí Miloš Zeman. V některých domech zaklepají na dveře sami starostové.

15. 1. 2013

Do několika desítek tisíc domácností dorazí v nejbližších dnech dopisy s žádostí o hlas pro prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, podepsané starosty českých a moravských měst. U mnoha dveří chtějí starostové dokonce zaklepat osobně a přesvědčit lidi ve svých obcích, aby ve druhém kole volby podpořili právě jeho.

Volební tým ministra zahraničí odhaduje, že pro porážku Miloše Zemana bude muset na svou stranu získat nejméně půl milionů nových voličů. Schwarzenberg bodoval hlavně ve velkých českých městech, proto teď nezbytně potřebuje přesvědčit regiony. Právě o hlasy venkova teď bude příští dva týdny největší boj.

Přesněji řečeno: Miloš Zeman má podporu v malých obcích relativně silnou, proto se chce soustředit zejména na mladé a představit jim svou vlídnější podobu, nově na sociálních sítích. Naopak jeho oponent má slabší podporu na venkově - zejména na Ústecku a Mostecku. Oba se teď horečně pokouší své slabiny napravit.

Do kampaně teď výrazněji zasáhne partnerské hnutí Schwarzenbergovy strany Starostové a nezávislí, jehož předseda Petr Gazdík nápad s dopisy vymyslel. Pro svůj plán získal i podporu týmu Volimkarla. "Řadu starostů vnímají lidé v obcích velmi pozitivně. Doufáme, že jejich přímluva a jejich hlas tam nezapadne. Zvlášť u těch voličů, kteří v prvním kole nevolili Miloše Zemana," věří mluvčí Schwarzenbergovy kampaně Marek Pražák.

Milion pro Schwarzenberga

Gazdíkovo hnutí sdružuje více než tisícovku starostů, kteří mohou svým osobním dopisem ovlivnit mínění až milionu lidí.

"Nebudeme trvat na stejném znění, bude na každém ze starostů, jak se bude snažit lidi ve své obci přesvědčit,” vysvětlil strategii Gazdík. Akci platí hnutí Starostové, které nadto poslalo Schwarzenbergovi na kampaň další milion korun. S roznášením dopisů budou pomáhat dobrovolníci, ale třeba sám Gazdík chce obyvatele domovské Suché Lozi obejít osobně.

Zeman tak cennou pomoc v podobě starostů nemá, ale i on dobře ví, že bez venkova souboj se Schwarzenbergem prohraje. Jeho tým úzkostlivě tají taktiku, kterou si bude chtít regiony získat. Zdroje z jeho štábu HN pouze potvrdily, že se Zeman bude snažit v kampani přesvědčit voliče, aby vůbec k volbám přišli. Platí totiž, že čím vyšší účast, tím více bodů pro něj.

Kateřina Eliášová

iHNed.cz, 15. 1. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Volby: 2013 prezident - Karel Schwarzenberg
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Venkov
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme