Ministr Kalousek představil návrh novely zákona o RUD

6. 6. 2011

Ministerský návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD) představil ve čtvrtek 2. června médiím ministr financí Miroslav Kalousek. Nový model sdílených daní pro obce (viz tabulky a grafy - vesměs z dílny Ministerstva financí) by měl ve formě zákona nabýt účinnosti, jak šéf rezortu financí doufá, k 1. 1. 2013.

Návrh ještě může doznat změn, neboť bude v paragrafovaném znění nejpozději do konce června odeslán do připomínkového řízení, přičemž ministr Kalousek o něm podle svých slov očekává ještě velmi zásadní diskuse nejen ve vládě či Parlamentu, ale také se zástupci organizací reprezentující územní samosprávy. Už 13. června se ministr například hodlá sejít s primátory všech statutárních měst, aby také s nimi návrh zevrubně probral.

Ministr Miroslav Kalousek zdůrazňuje: Návrhem čtyři největší obce poněkud ztratí, ale 6241 obcí si polepší. Kromě Prahy, Brna, Ostravy a Plzně totiž podle modelových výpočtů všem ostatním obcím dohromady vzrostou příjmy ze sdílených daní o 13,5 mld. Kč.

Kalouskův návrh novely RUD sleduje tyto hlavní principy:

  • Mezi příjmy ze sdílených daní v průměru na každého obyvatele u nejbohatší obce (Prahy) a nejchudší obce bude už pouze trojnásobný rozdíl (nyní je to 4,5 násobek, před poslední úpravou zákona o RUD šlo dokonce o 6,5násobek) v neprospěch kategorie obcí s nejnižšími příjmy.
  • Zrušením některých centrálních dotačních titulů, které jsou určeny do území, se uvolní zhruba 7 mld. Kč, jimiž se posílí příjmová základna obcí. Připomeňme, že nyní je v centrálních dotačních titulech pro územní samosprávné celky alokováno přibližně 60 mld. Kč. To, které tituly by měly být zrušeny, zatím ministr přenechává na politickou diskusi.
  • Zruší se zvláštní koeficienty pro čtyři největší města - Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň, a bude se na ně nahlížet jako na kterákoliv jiná města, samozřejmě v příslušné velikostní kategorii (u Prahy, která je zároveň krajem, však bude zachován oddělený propočet). Uvedená čtyři města ve srovnání se svými dosavadními příjmy ze sdílených daní tak budou podle návrhu novely tratit. Aby však pro Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň nebyl výpadek těchto daňových příjmů z roku na rok katastrofální, bude jim tento výpadek po dobu čtyř let částečně dorovnáván, přičemž během tohoto období bude každý následující rok kompenzace nižší. Na dotaz Moderní obce ministr Kalousek upřesnil, že tyto kompenzace nebudou prováděny v rámci RUD, nýbrž budou hrazeny ze státního rozpočtu.
Ivan Ryšavý
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme