Kalousek: FAÚ nikdo nemanipuluje!

13. 5. 2011

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek popírá Bártova slova z nahrávky, že VV mají své lidi na finančním analytickém útvaru, který spadá pod ministerstvo financí a shromažďuje podklady pro prokázání například možných daňových úniků. V hledáčku má i sponzorské dary VV od poslance.

"Tato informace je asi stejně věrohodná jako to, že pana Bártu na slovo poslouchá prezident republiky. Rozhodující lidi na finančním analytickém útvaru si vybíral jeho ředitel Milan Cícer sám a já za jejich profesionalitu a objektivitu dám ruku do ohně. Nedají se manipulovat žádným politikem, ani ministrem financí," reagoval na nahrávku Kalousek. Jinak nad nahrávkou mává rukou. "Jestli má někdo takové mindráky, že se musí vytahovat před svými kamarády, že ho na slovo poslouchá prezident republiky a že má své lidi na finančním analytickém útvaru, tak mohu jen krčit rameny nad tím, že si ho někdo nahrává," řekl iDNES.cz. Kalousek již dříve o chování VV i žertoval. Ke starším parafrázím na televizní pořady Na vlastní Kočí a Nejslabší, máte Babáka, dnes přidal další bonmot. "Jsem přesvědčen, že kdyby žil Mojžíš v době audiovizuální techniky, tak by ze Sinaje přinesl ne deset, ale jedenáct přikázání. To jedenácté by bylo: Nenahraješ bližního svého," řekl iDNES.cz.

Nahrávka pobouřila také předsedu poslaneckého klubu TOP 09, poslanec Petra Gazdíka. "Velmi mě znepokojuje, že tam někdo tvrdí, že si prezidenta republiky vodí jako loutku. Očekávám, že hlava tohoto státu, můj prezident, se proti tomu velmi důrazně, ale velmi důrazně ohradí a jeho reakce bude velmi prudká," zlobil se šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Druhou věcí, kterou považuji za hodně vážnou je, že strana, která má ve štítu boj proti korupci, mluví takto o svém financování. Ve mně to vzbuzuje obrovské pochybnosti," dodal Gazdík. "Myslím si, že strana, která chce dále být relevantní a neudělat z boje proti korupci frašku, musí okamžitě reagovat. Okamžitě zveřejnit veškeré své účetnictví, veškeré své věci, které se týkají jejího financování," dodal Gazdík.

Podle poslance TOP 09 Stanislava Polčáka by Věci veřejné měly odejít s vlády a vládní strany by měly upravit koaliční smlouvu. "Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli co nejdříve přijmou nabídku VV na to, že budou podporovat vládu jen z poslaneckých lavic. Velmi se omlouvám všem véčkařům i členům strany v regionech, ale toto už je za hranou," řekl ČT Polčák.

iDnes.cz, 13. 5. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme