Kalousek: Důchodová reforma bude bezpečná, o peníze nikdo nepřijde

Lidé, kteří se budou chtít zapojit do druhého pilíře penzijního systému, jenž vznikne v rámci důchodové reformy, se podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nemusí bát, že by o své peníze přišli. Na hospodaření penzijních společností, které budou prostředky naspořené v rámci druhého pilíře spravovat, bude dohlížet stát.

28. 8. 2012

Peníze uložené na individuálních účtech navíc budou důsledně odděleny od majetku penzijní společnosti, což zajistí jejich ochranu i v případě krachu firmy. Kalousek předpokládá, že se do druhého pilíře zapojí v následujících letech 50 až 60 procent Čechů.

Kalousek dnes odmítl výtky opozice, že by stát neměl nad prostředky ve spořící části druhého pilíře kontrolu. "Soukromé spoření bude pod důslednou kontrolou státu," zdůraznil. Peníze podle něj budou v roce 2013 vybírat finanční úřady, po spuštění systému jednotného inkasního místa v roce 2014 pak právě tento systém. Na to, jak hospodaří penzijní společnosti s majetkem klientů, má navíc dohlížet Česká národní banka.

Pokud se penzijní společnost s účty druhého pilíře dostane do potíží, převezme účty klientů jiný, zdravý fond či finanční ústav. Lidé se tak podle něj nemusí o své peníze bát. "V případě ohrožení společnosti, je přebírá nějaká jiná společnost za stejných podmínek a bez poplatku," popsal ministr.

Peníze zkrátka nebudou součástí konkurzu, ze kterého se budou uspokojovat případní věřitelé zkrachovalé penzijní společnosti "Co to tedy znamená? Když se někdo dostane do potíží, do konkurzu jeho věřitelé se mohou domáhat uspokojení svých pohledávek pouze z majetku akcionáře, který vlastní onu penzijní společnost, ale nemůžou se domáhat prostředků na účtech klientů," vysvětlil Kalousek. Prostředky ve fondech druhého pilíře tak budou přísně odděleny od ostatního majetku správce, tedy penzijní společnosti.

Peníze z 2. pilíře vám nikdo nevezme, budou se dědit

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zase připomněl, že peníze naspořené ve druhém pilíři budou předmětem dědického řízení. V případě nešťastné události, kdy se účastník systému nedožije penzijního věku, tedy jeho rodina nepřijde o prostředky uložené ve druhém pilíři.

Do druhého pilíře budou lidé moci od příštího roku nově odvádět tři procenta z hrubého platu, která by jinak odvedli do průběžného systému. K nim budou ale muset připojit dvě procenta ze své hrubé mzdy. Rozhodnutí vstoupit do nového pilíře je dobrovolné, ale nedá se vzít zpět.

ČT24

ceskatelevize.cz, 28. 8. 2012, Rubrika: Ekonomika

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme