Besser odstoupil, nahradí ho starostka Vizovic Hanáková

9. 12. 2011

Politikům TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se včera ulevilo. Z vlády se odporoučel ministr kultury Jiří Besser, který už ráno informoval premiéra Petra Nečase (ODS) o své rezignaci. Po šesti dnech Besser zareagoval na aféru, v níž vyšlo najevo, že zatajil v majetkovém přiznání svou účast ve firmě na Floridě s odsouzeným korupčníkem.

Má ho vystřídat vizovická starostka a poslankyně za Starosty a nezávislé Alena Hanáková, byť si dala čas na rozmyšlenou.

Besser odstoupil, nahradí ho…

Nabídku už ale podle svých slov dostala. „Není to jednoduché. Není to jen o postu ministra, ale přináší to mnoho změn, které musím zvážit,“ řekla Právu a dodala: „Musím to probrat nejen se svou rodinou, ale také se svým lékařem.“ Přiznala, že má zdravotní problém, které ale nechtěla popsat.

Besser svým rozhodnutím předběhl své stranické kolegy, kteří byli odhodláni požádat premiéra o jeho odvolání. Nakročeno k jeho odvolání měl i sám Nečas, který ale počkal, jak si STAN s aférou svého člena poradí.

Právě nulovou podporou kolegů zdůvodnil Besser demisi. „Vzhledem k tomu, že necítí podporu svých stranických kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit, dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu ČR,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Po středečním návratu z Vatikánu se jedním z posledních kroků Bessera na ministerstvu stal včerejší podpis česko-ruské dohody na Hradě a letmý stisk ruky s prezidenty Ruska a Česka.

Ministrovu rezignaci včera provázela vedle úlevy samá slova chvály. „Tento krok jsem očekával, respektive nepřipouštěl jsem, že by bylo možné jiné řešení,“ řekl Nečas. Ministra pochválil za „velký kus práce“ zejména kolem majetkového vyrovnání státu a církví. Návrh zákona půjde brzy na jednání vlády.

Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je Besserovo rozhodnutí krokem, kterého je třeba si vážit. „Jen zdůrazňuji, že pan ministr se nedopustil žádné korupce ani ničeho nečestného. Byl příliš neopatrný v tom, komu věří jako svému příteli,“ dodal.

Šéf STAN a předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík označil Besserův odchod za chlapské gesto. Podle něj byl ministrův odchod logickým vyústěním nepříjemné situace. Připomněl, že „Starostové a nezávislí nešli do politiky proto, aby devalvovali politickou kulturu“. Proto považuje ministrův odchod za správný, byť se podle něj nedopustil žádné korupce.

Premiér příští týden doručí ministrovu rezignaci prezidentu Klausovi. Starostové stvrdí nové jméno do vlády v pondělí.

„Pan ministr Besser, to jsem s povděkem zaznamenal, vyvodil konsekvenci z toho, co se v posledních týdnech stalo,“ řekl předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zdá se, že to bude zkušená politička, starostka Vizovic. Ona je prominentní političkou,“ dodal ke kandidátce do vlády.

Dosud se mluvilo i o dalších jménech, jako je náměstek ministra kultury Radek Zdráhal, jeho manželka cimbalistka Zuzana Lapčíková, primátor Č. Budějovic Juraj Thoma či děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík.

Z Bessera se stane řadový poslanec, který z ministerského platu a náhrad 122 200 Kč hrubého spadne na 84 900 korun. Nárok na odchodné nemá, neboť je poslanec. Zato může ještě tři měsíce využívat služební vůz s řidičem.

Naďa Adamičková, Marie Königová

Právo, 9. 12. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme