Zvýšený rodičovský příspěvek by měli pobírat všichni rodiče

Výdaje rozpočtu zhruba o 11 miliard zvýší navýšení důchodů o 900 korun na příští rok, zavedení zálohovaného výživného a navýšení rodičovského příspěvku na 300 000 korun, pro nově narozené dítě. Tento příspěvek původně chtěla ČSSD pro všechny děti do 4 let, ale z ústavně právních důvodů souhlasila s touto variantou. Ministryně sociálních věcí shodu koaliční rady označila za průlom.

19. 3. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní strany TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, vnímáte Vy zvýšení rodičovského příspěvku jako motivační opatření pro zvýšení porodnosti, stejně jako to hodnotí ministryně sociálních věcí Jana Maláčová?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Vnímám to jako něco, co jsme měli udělat už dávno, protože 10 let nedošlo ke zvýšení rodičovského příspěvku. Ostatně i proto jsem navrhovala změnu rozpočtu již na tento rok. Ta by umožnila od poloviny roku 2019 zvýšení o 80 000 korun i pro stávající rodiče. Samozřejmě, že i jako opozice tuto změnu vítáme, ale měla přijít již dříve. Bohužel kompromis, kterého bylo dosaženo, o navýšení příspěvku pro nově narozené dítě, je dělení rodičů na dvě různé kategorie a to se nám nelíbí. Myslím si, že rodiče, kteří mají děti ve věku do 4 let, by měli zvýšený rodičovský příspěvek dostávat již teď.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Vidíte jako opozice jinou možnost než zvyšování daní, které by mělo pokrýt zvyšování důchodů a rodičovského příspěvku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Pravicové strany zvyšování daní obecně nepodporují, byť zvýšení daně na alkohol nebo hazard nevnímám jako problematické. Otázkou k diskusi zůstává, zda to skutečně zůstane pouze u těchto daní. Momentálně se jedná o zvednutí důchodů na příští rok o 900 korun, tento rok byly důchody zvýšeny také o 900 korun a to je poměrně skokové zvýšení. Zároveň však tady nemáme vizi toho, jakým způsobem bude financován důchodový systém do budoucna, protože vláda rezignuje na svou hlavní prioritu a to změnu důchodového systému. Paní ministryně říká, že ani reformu připravit neumí a že ji nehodlá v tomto volebním období provádět. Zcela upřímně bychom měli důchodcům říct, že teď sice ke zvýšení dochází, ale za pár let na ně dopadne ekonomické ochlazení, které s sebou přinese i mnohem nižší možnosti zvyšování důchodů. Toto je férové říci, pokud tedy vláda nechce přijít se zvýšením dalších daní a zatím nám to tají. 

Renata Kropáčková, moderátorka

A nepůjde toto zvýšení, o kterém se teď bavíme, tedy pro důchodce a rodiny s dětmi, na úkor dalších skupin, které měly být prioritou pro toto období vlády. Myslím tím například učitelé, kterým vláda slibuje další přidání, ale v tom střednědobém rozpočtovém výhledu pro ně peníze nejsou. Jak to vidíte Vy?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Peněžní prostředky nejsou i na další věci, které vláda zavedla a které přinesly určitou zátěž pro státní kasu. Tím myslím například slevy na jízdné nebo půjčky na bydlení, kterých dosáhne jen několik málo lidí a vůbec neřeší problém s bydlením v České republice. To jsou věci, které se dají okamžitě zrušit, a dá se na nich velmi dobře ušetřit. Ačkoliv ani to by nestačilo na štědrou politiku, kterou ČSSD a hnutí ANO nastavilo na úkor toho, abychom se snažili udržet konkurenceschopnost České republiky zlepšením stavu vzdělávacího systému. Vzdělávání by mělo být prioritou. Nejde pouze o platy, které jsou samozřejmě nedílnou součástí a které jsou potřeba zvýšit, protože i po posledním zvýšení jsou učitelé jednou z nejhůře placených vysokoškolsky vzdělaných profesí u nás. Ale musí jít i o změny systémové, které povedou k tomu, abychom měli moderní vzdělávací systém, který bude připravovat naše děti na 21. století. Stejně tak k tomu patří reformy zdravotnictví a důchodů, kterou jsem již zmínila. Když se podíváme do budoucnosti, tak stárnutí populace ponese obrovský tlak, nejenom na důchodový a zdravotnický systém, ala také na sociální péči. I zde jsou platy velmi nízké, a je nedostatek lidí. Všechny tyto věci jsou velkou výzvou a vláda je vůbec neřeší.

Renata Kropáčková, moderátorka

Starost vlády o sociální situaci rodin s dětmi hodnotí Češi nejlépe za poslední 15 let, kdy se jich na to Centrum pro výzkum veřejného mínění poprvé dotazovalo. Jako dostatečnou jí podle CVVM vnímá 56% lidí. Krátce Vás požádám o reakci na průzkum. Přijde Vám také, že vláda za posledních 15 let dělá nejvíce pro rodiny s dětmi? Nebo je to jen dobrý marketing, který hnutí ANO ovládá?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já se obávám, že je to spíše to druhé, neboli schopnost se tvářit, že něco děláme. TOP 09 má již několik měsíců předložen návrh zákona, který by usnadnil práci na částečný úvazek, ale ve Sněmovně k němu nebyla vůle se dostat. Máme také k řešení možnost pomoci s vyřizováním delších služeb péče o děti, jako jsou dětské skupiny, kam by rodiče, kteří by se chtěli vrátit dříve do práce, mohli děti umístit. To je více než záhodno řešit, zvlášť ve chvíli, kdy vládní strany chtějí dělat dvě kategorie rodičovských příspěvků, přičemž pouze pro jednu má platit zvýšení příspěvků. My se jako TOP 09 budeme snažit o to, aby k tomuto zvýšení došlo i pro rodiče, kteří už příspěvek pobírají. Nikoliv tak, jak to chtěla ČSSD, aby tato změna nebyla vázána na aktivní čerpání příspěvku, ale na věk dítěte. A ne jen pro ty, jejichž dítě se narodí až od ledna příštího roku.

Zdroj: Český Rozhlas Plus, 19.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme