Zpolitizované rady či hlasitá reklama? Ministryně chce komisi

31. 1. 2012

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) chce vytvořit komisi, která přezkoumá mediální zákony. V hledáčku má mít třeba způsob volby do mediálních rad České televize a Českého rozhlasu. Zaměřit by se ale mohla i na další věci, které dnes zákonodárci řeší "ad hoc" a každý zvlášť - třeba hlasitou reklamu, či spoty v dětských pořadech.

"V komisi by měli sedět v každém případě odborníci, a to jak přes legislativu, tak z oblasti médií," popsala on-line deníku TÝDEN.CZ svůj plán Hanáková.

Jeho realizací už prý pověřila svého prvního náměstka Františka Mikeše. A cíl? "Počítám s komplexní změnou," uvedla ministryně, která už dříve avizovala, že by s poslanci ráda probrala například způsob volby do mediálních rad. Ty totiž nyní vybírají politici a pak třeba při klání o křeslo šéfa České televize hraje roli hlavně fakt, kdo se líbí té které straně.

"Data tvorby mediálních zákonů jsou stará, a proto je potřeba tyto zákony projít. Zaslouží si to, i kdybychom nakonec řekli, že nic měnit nebudeme," podpořil plán Hanákové její spolustraník a místopředseda volebního výboru sněmovny Václav Kubata.

Šéf výboru Václav Mencl (ODS) ho zatím nekomentoval. "Dosud se mnou o takovém návrhu nikdo nemluvil, takže se nemám k čemu vyjádřit," uvedl Mencl pro on-line deník TÝDEN.CZ.

I jeho návrhem o regulaci hlasité televizní reklamy, který se má co nevidět objevit ve sněmovně, by se však paradoxně podle Kubaty mohla zabývat plánovaná komise. Podobně jako úvahami Věcí veřejných o tom, aby se reklama nevysílala v dětských pořadech. "Je potřeba tuto problematiku řešit komplexně," uvedl Kubata.

"Pokud to má být začátek debaty, na jejímž konci může být i významná změna, je to v pořádku. Politici by měli takové věci iniciovat," komentoval plán Hanákové na zřízení speciální komise mediální odborník z Fakulty sociálních věd UK Milan Kruml. Ke slovu by se podle něj ovšem měla dostat co nejširší veřejnost, protože mediálním odborníkům z řad politiků často chybí aktuální informace z novinářské branže.

val

tyden.cz, 31. 1. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme