Znásilněná politika

Rozhovor s lídrem pražské TOP 09 Zdeňkem Tůmou

9. 12. 2010

* Vy jste uspěli? Vždyť jste při povolebním vyjednávání nic nezískali. To je úspěch?

Změnili jsme volební mapu Prahy, kde zatím dominovala jedna strana. Ta už evidentně dominovat nebude, takže nevěřím, že to bude fungovat stejně jako předtím. ODS už na to není sama a naše síla není a nebude pominutelná. I když už první zasedání zastupitelstva minulý týden ukázalo, že jsme byli spolehlivě válcováni. Jenže politika není jen o hlasování v zastupitelstvu. Nepřišli jsme ani brzo, ani pozdě, vůle po změně přetrvává.

* Ale ta vůle nebude za současné nadvlády koalice ODS a ČSSD nad metropolí tak vidět.

Koncovka se nepovedla. Je škoda, že jsme to nedotáhli do konce. Ale to není to jediné, o co v pražských volbách šlo.

* Pořád to sice vyvracíte, skutečně jste si ale v posledních dnech neříkal „probůh, proč jsem do té politiky lezl“?

Pořád jsem přesvědčený, že smysl to mělo a i v opozici budeme silní. Nelituji ani dnes vstupu do politiky, cítím nadále velkou podporu lidí.

* To už jsme slyšeli mnohokrát. Přesto, neměl jste alespoň vnitřní pocit, že se na to při pohledu, jak vznikla koalice občanských a sociálních demokratů, vykašlete? Vždyť jste jasně vyhrál volby.

Samozřejmě že to byla jedna z variant. Ale vážně, že bych s tím seknul, jsem ani za této situace neuvažoval. Bylo by hloupé a nezodpovědné vykašlat se na třicet procent voličů.

* To vám zřejmě říká vaše hlava, ale co vaše duše. Ani ta nebyla zasažena tím knockoutem? Přece se opět potvrdilo, že politika se u nás někdy dělá přesně tak, jak to většina voličů nechce.

Nevím, zda to byl takový zásah, jak říkáte. Je přece jasně vidět, že lidé nechtějí, aby se to dělalo takto. Znásilnění politiky došlo v Praze hodně daleko. I to bouřlivé první zasedání zastupitelstva ukázalo, jak se pravidla ohýbají. Bylo to hodně za hranou, i když v rámci zákonů. Tlak vždy vytváří protitlak a pražská vládnoucí koalice to vůbec nebude mít jednoduché. Nedokážu teď odhadnout, zda to ustojí celé čtyři roky.

* Nevnímáte vznik koalice jako vaše osobní selhání a selhání vyjednávacího týmu TOP 09?

Vyhodnotil jsem si, co jsem udělal dobře a co špatně.

* A k čemu jste dospěl?

Zpětně vzato je velmi pravděpodobné, že bychom za jistých okolností mohli vládnout, ale je velkou otázkou, zda bych u toho nepřekročil hranice, za které jsem nechtěl jít. Pokud jsem řekl voličům před volbami, že budu něco dělat jinak, tak nejsem ochoten cokoli stavět na lžích. To znamená, že bych se s někým domluvil na vládnutí a kvůli tomu musel opustit to, co jsem slíbil. Nechci to dělat!

* Vy zřejmě ne, ostatní, jak bylo vidět, ano. Taková je někdy politika.

Slíbili jsme voličům změny. Pokud jsem je chtěl garantovat, tak jsme potřebovali většinu v radě města a post primátora. Je velmi pravděpodobné, že kdybych nabídl ODS i ČSSD, pro tu to platí obzvlášť, primátora či většinu v radě, tak bychom se asi domluvili. Neumím si však představit, že se pak postavím před lidi a budu to obhajovat jako vítěz voleb. Ještě důležitější je, že bych pak za takových podmínek zřejmě nemohl ovlivňovat některé procesy na radnici. V tom jsem měl jasné hranice a limity.

* Měl jste i další?

Velký otazník visí nad tím, zda jsme neměli najednou vyjednávat s ODS i s ČSSD. Připouštím, že jsme mohli být lepší v komunikaci i s oběma dalšími stranami. Ale na tom se vznik nové koalice podle mě nemohl lámat. Dali jsme seriózní nabídky, nebyli jsme vyslyšeni.

* Ovšem primátor Bohuslav Svoboda tvrdil, že váš vyjednávač, František Laudát, mu v podstatě jednou při schůzce vynadal a označil ho za lháře. Pak jste asi nemohli čekat, že se domluvíte.

Ale, ale! To říká jen ODS. Ta to říkat musí, protože jinak by nezdůvodnila, proč se dohodla se sociálními demokraty. Pan Svoboda říká, že Tůma něco začal a že pak Laudát do toho hodil vidle. Já jsem vedl jednání a takto to rozhodně nebylo!

* Jak to bylo. Co Laudát přesně řekl?

Neřekl, že je někdo lhář, ale že se chce ODS vylhat z koalice s námi. Pokud je to interpretováno jinak, tak zcela zodpovědně tady prohlašuji, že pan docent Svoboda je lhář. ODS šíří záměrně nepravdy. Mimochodem, když komunikace mezi námi a ODS drhla a oni stále více stříleli do pana Laudáta, tak jsem navrhl, že budeme jednat se Svobodou jen my dva a že se pokusíme dospět k dohodě. Bylo to odmítnuto. Nabízel jsem, že navštívím klub ODS a že to tam vysvětlím. Bylo to odmítnuto. Občanští demokraté tvrdí, že jsme k nim nebyli vstřícní, jenže oni za dva týdny nedali žádný protinávrh a neřekli, co přesně chtějí. Pak jsme se sešli jedno pondělí nad koaliční dohodou, jenže v úterý ráno to už měli podepsané se sociální demokracií. Pokud to někdo považuje za seriózní jednání, tak já určitě ne.

* Čím si vysvětlujete obrat Bohuslava Svobody, který po volbách okřídleně v televizi tvrdil, že by s vámi šel krást i koně?

Věřil jsem mu. Kdybych mu nevěřil, tak jsem postupoval jinak. Dokonce si myslím, že to zpočátku myslel upřímně. Pak ODS ve vnitřních debatách podle všeho dospěla k tomu, že nechtějí hrát druhé housle.

*Už máte jasno, co budete dělat? Čím se budete živit?

Karty už byly rozdány, a pokud jde o moje pracovní angažmá, teprve zaměřuji. Práce zastupitele mě nemůže uživit. Hledám zaměstnání, abych z něj, pokud to bude potřeba, mohl fl exibilně zase odejít.

* Důvod?

Mám vážné pochybnosti, že tato pražská koalice to ustojí celé volební období. Chci být ihned připravený, kdyby to padlo.

* Hovořil jste o kartách, slyšeli jsme, že když jste byl mladý, tak jste výborně hrál karty, téměř poloprofesionálně. Na tom se dá dnes dobře vydělat, když to umíte. Nezkusíte to opět po čase? I když to myslíme samozřejmě v nadsázce.

Je to přehnané. Hrával jsem spíše mariáš o malé částky a občas něco na lokální úrovni. Poznal jsem, že jsou lepší hráči, a kdybych chtěl hrát profesionálně, tak bych se tomu musel hodně věnovat. A to jsem nechtěl, měl jsem jiné plány a záměry. Poznal jsem u karet, jaké to je, když vás někdo balamutí.

* Jak to, že jste nepoznal, že vás balamutí ODS i ČSSD?

Hovořil jsem o technice hry, o tom, jak si někdo karty namíchává, zda si pamatuje sekvence a podobně. Politika je něco jiného.

* Kdyby byly nové volby v Praze, kandidoval byste znovu?

Technicky se dá k předčasným volbám těžko dostat. Muselo by například rezignovat více než padesát procent zastupitelů, což je krajně nepravděpodobné. Možné by byly, kdyby Ústavní soud řekl, že volby byly kvůli rozdělení do volebních obvodů neférové. Teoreticky se to stát může, jenže to já nevím.

* A kandidoval byste znovu?

Slíbil jsem, že budu zastupitelem, a to splním. Co bude za čtyři roky, nevím, neumím na to dnes odpovědět. Neřekl jsem, že navždy vstupuji do politiky.

* Hodně jiné bylo minulý týden i první zasedání pražského zastupitelstva. Magistrát obsadili demonstranti a bylo to mimořádně bouřlivé. Nezdálo se, že máte z těch protestujících úplnou radost. Nebo se mýlíme?

Byl jsem neutrální. Na jednu stranu jsem s tím protestem sympatizoval, protože vyjadřoval odpor vůči vzniklé koalici. Myslím si to samé co demonstranti, že ta koalice začíná s nulovou kredibilitou. Na druhou stranu se tam pár lidí chovalo vulgárně a to tam nepatřilo. Také uznávám, že není možné obsadit úřad a nemohlo se tam pak pracovat. Některé názory demonstrantů ale podporuji.

* Vám přišlo normální, že exprezident Václav Havel seděl při demonstraci v lavici nějakého zastupitele? Přišlo nám to nedůstojné.

Myslím, že neseděl v lavici zastupitele, seděl víc vzadu. Václav Havel nepřišel s demonstranty, chvíli se tam zdržel a tím vyjádřil svůj názor. To je právo každého občana.

* TOP 09 je vnímaná jako svébytná politická strana, jenže na vlně té demonstrace se svezli se svými postoji i takzvaní permanentní „protestovači“, jako je moderátor Jan Kraus, herec Zdeněk Svěrák či zpěvačka Marta Kubišová. Nemáte obavu, že budete spojován s těmito lidmi i politicky? Aby Topka nedopadla jako Unie svobody.

Nedělal bych z jedné demonstrace podobné závěry. Na rozdíl od předešlých pokusů není TOP 09 žádný salonní pražský klub. Do toho bych nešel. Proto nás nespojujte s něčím, co bylo v minulosti.

* Hmm… S tím se dá souhlasit. Ne, že vy byste se spojil s demonstranty, ale oni se jakoby přisáli na vás. To může být pro vás smrtící. Třeba Martin Jehlička, jeden z vůdců petice proti pražské koalici, kdysi souzněl s Martinem Bursíkem a Stranou zelených. Vy, založením podle všeho konzervativec, byste si přál, abyste byl spojován s podobnými lidmi?

To, že vás podpoří nějaká skupina, protože si myslí stejně jako já, že tato koalice je pro Prahu špatná, ještě neznamená, že by infi ltrovala do TOP 09. Nedělal bych z toho nějaké zvláštní závěry. A pana Jehličku neznám. Nic jsem s ním nedomlouval a nedomlouvám.

* Po tom všem, co se stalo, existují v ODS a ČSSD lidé, kterých si nadále vážíte?

Nezapomínejte, že jsem léta jako guvernér národní banky chodil na zasedání vlády a setkával se s mnoha politiky. Nebyl jsem tím tedy ani teď v Praze nějak šokovaný. Znám politický svět.

* Ptali jsme se, zda si nadále některých lidí z těch dvou stran vážíte?

Určitě tam nějací jsou. Vy čekáte, že vám vysypu jména?

* Přesně tak.

Jsou tam.

* Zase jste neodpověděl.

Nerad známkuji, nebudu nikomu dávat ani pětky, ani jedničky. Ale v obou těch stranách jsou lidé, s kterými rád půjdu na oběd a mám si s nimi co říci.

* Jak se jmenují? S kým byste šel krást koně, kdybychom měli parafrázovat primátora.

S těmi koňmi je to už omleté. Ale věřím některým lidem, že by na mě neudělali žádný podraz, jako jsou Mirek Kalousek či Karel Schwarzenberg. I pan Laudát a další členové TOP 09 v pražském zastupitelstvu. V ODS je pro mě důvěryhodnou osobou například Petr Nečas.

* A nakonec: Znáte komiks Zelený Raoul, který vychází v Refl exu?

Refl ex čtu nepravidelně a Zeleného Raoula jsem tam zahlédl. Proč se ptáte?

* Do Raoula se většinou dostávají jen známé osobnosti. Takže něčeho jste přece jenom v politice dosáhl.

Nevím však, v jakých polohách jsem tam byl zobrazen.

* V různých polohách.

Reflex, 9. 12. 2010, Rubrika: Téma, Strana: 36

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme