Žižkovské nádraží má naději

18. 1. 2012

Žižkovskému nákladovému nádraží svitla naděje, že mu zůstane už jednou přidělený statut kulturní památky a že nebude zbouráno. Soudí tak zástupci občanského sdružení Tady není developerovo, kteří se včera sešli s ministryní kultury Alenou Hanákovou (TOP 09).

„Jsem vděčná za toto setkání, protože nemám dostatek informací a dostala jsem teď další balíček informací k této problematice. Ke statutu nádraží probíhá ještě správní řízení, a tak se k věci názorově nechci vyjadřovat. Informace z Prahy 3 mě ale velmi potěšily, a proto jsem se dohodla s paní starostkou Hujovou, že Prahu 3 navštívím, a to nejen kvůli nákladovému nádraží,“ řekla Hanáková.

Podnět k novému správnímu řízení o statutu kulturní památky dal již loni v květnu předchozí ministr kultury Jiří Besser. Vrátil k přezkoumání památkovou ochranu funkcionalistické budovy nádraží a vyhověl tak odvolání majitele, tedy Českých drah, které se na začátku loňského roku proti rozhodnutí vyhlásit nádraží památkou odvolaly. Kvůli tomu hrozí nádraží zbourání, což u veřejnosti i u části odborníků vyvolalo vlnu odporu. V místě nádraží chce společnost Sekyra Group postavit novou čtvrť a silnici, s níž počítá i návrh územního plánu města.

Památky se mají chránit

Hanáková včera sdělila, že přesný termín ukončení správního řízení není znám, ale podle jejího názoru by ukončení řízení již nemělo dlouho trvat. Na dotaz Deníku řekla, že svůj názor na objekt nádraží má, ale chce si ho upřesnit, až si celý komplex budov prohlédne. „Obecně se dá říci, že jsem člověk se vztahem k památkám a každou snahu o záchranu památky, ať již technické nebo nějaké jiné pokládám za dobrou,“ dodala ministryně. Uvedla, že pokud bude mít prostor a čas, ráda se seznámí i s názorem druhé strany, tedy developera a investora plánované nové čtvrti. Nevyloučila ani uspořádání kulatého stolu k této problematice. Potvrdila i možnost spolupráce s ministrem dopravy Pavlem Dobešem, který je podle ní objektem nádraží nadšený a pomohl také Praze 3 s jeho další ostrahou.

Chystá se architektonická soutěž

„Za hlavní klad schůzky pokládáme to, že paní ministryně se rozhodla s objektem nádraží seznámit a doufáme, že se této prohlídky budeme také moci zúčastnit,“ řekl Deníku po schůzce s ministryní zástupce občanského sdružení Tady není developerovo a žižkovský zastupitel Matěj Stropnický. Dodal, že se společně s předsedou sdružení a historikem umění Danem Mertou pokusili ministryni vysvětlit význam zapojení veřejnosti do celé problematiky žižkovského nádraží.

„Chtěli bychom to směřovat k mezinárodní architektonické soutěži, podle jejíchž výsledků by se celé území transformovalo do podoby velkoměstské čtvrti, jejíž součástí by revitalizované nádraží bylo. To řízení, které dosud probíhá, směřuje již k závěru. Ač nelze předjímat jeho výsledek, bylo nám řečeno, že je velmi obtížné si představit, aby prvoinstanční komise rozhodla jinak, než rozhodla v této věci poprvé,“ dodal Stropnický.

Pokud by se investor proti rozhodnutí opět odvolal, pak by přišla ke slovu ministryně Hanáková, která by byla druhou instancí v celé kauze. „Než k tomu dojde, měla by si paní ministryně prohlédnout objekt nádraží a měla by navštívit konferenci,na niž jsme pozvali zahraniční odborníky, kteří již dělali konverze nádraží a podobných staveb v Evropě.“

Jan Horák

Pražský deník, 18. 1. 2012, Rubrika: Z metropole, str. 3

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme