Živnostníci vítězí v reformě penzí

14. 7. 2011

Na zavedení penzijního spoření nejvíc vydělají živnostníci. Podle návrhu, který včera začali projednávat poslanci, budou moci vyvést téměř polovinu svého příspěvku ze státního systému na svůj soukromý důchodový účet.

Je to dáno změnami navrhovanými v daňové reformě. Ta výrazně snižuje výši odvodů živnostníků na důchodové pojištění. Živnostník si bude moci tři procenta pojistného uložit na soukromý účet, celkem na pojistném platí 6,5 procenta. Zaměstnanec bude moci posílat jen desetinu z toho, co platí. Drtivou většinu pojistného bude i nadále odvádět státu. Krácení státního důchodu zhruba o 15 % proto živnostník nepocítí ani zdaleka tak jako zaměstnanec.

Proti snižování důchodového pojistného pro živnostníky je ministerstvo práce.„Tato úprava by de facto zlikvidovala důchodové pojištění osob samostatně výdělečně činných,“ píše v připomínkách k důchodové reformě. Důchod bude mít živnostník sice nízký, ale prakticky se mu vrátí vše, co do něj vložil. Důchodový systém přitom funguje na solidaritě: těm s vysokými příjmy se v penzi „vrátí“méně než těm s nízkými.

Vláda a opozice se začnou dohadovat na kompromisu reformy penzí. Ze sporného bodu, zavedení penzijního spoření, vláda ustoupit nechce.

V důchodové reformě, která se včera začala projednávat v Poslanecké sněmovně, se rýsují první změny. Na soukromém spoření na důchod však vláda trvá, i když bude výhodné jen pro někoho. Vláda je ochotna ustoupit některým požadavkům opoziční sociální demokracie – je ochotná kývnout na zavedení spoření na „předdůchod“ pro těžké profese, aby mohli tito pracovníci jít dříve do penze bez krácení důchodu.

Dále se zřejmě změní mechanismus pro zvyšování věku odchodu do důchodu, mohl by se zastavit na 67 letech s tím, že po roce 2043 poroste v závislosti na tom, jak se bude zvyšovat střední délka života, nikoliv téměř „donekonečna“. Sociální demokracie chce také projednat změny v penzijním připojištění. „Chceme ujištění, že nedojde k ohrožení stávajících úspor při přeměně těchto fondů,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jádrem sporu i nadále zůstává zavedení soukromého penzijního spoření. Pro ně socialisté v žádném případě ruku nezvednou.

Ministerstvo financí přitom počítá s tím, že spořit do nových fondů si začne polovina pracujících, tedy zhruba 2,5milionu lidí. Spoření však zdaleka není výhodné pro tolik lidí. Důvodem je, že výměnou za vyvedení části pojistného ze státního systému se střadatelům také krátí státní důchod. „Spořit na vlastní penzi je vždy vhodné. Alespoň máte větší jistotu, že vám to příští politická generace nevezme,“ hájí návrh Ivo Foltýn, poradce TOP 09 pro reformu penzí.

Spoření se vyplatí živnostníkům

Na jistotu se přitom dá dívat i jinak. Ačkoliv má vláda ve Sněmovně většinu, chce vyjednat pro reformu alespoň tichý souhlas sociální demokracie. Pokud by se jí to nepovedlo, po příštích volbách by mohla případná levicová vláda reformu rozebrat a řada lidí by si vstup do fondů mohla rozmyslet. A to vláda nechce. Podle výpočtu MF DNES se vyvedení peněz ze státního vyplatí bohatším lidem (musí mít příjmy v průměru nad 40 tisíc korun hrubého) a těm, kteří mají víc než 15 let do důchodu. Jde tedy méně než o desetinu pracujících.

Účast v systému se za navrhovaných podmínek nicméně vyplatí také živnostníkům. Těm vláda prakticky nabízí volnost spořit si peníze na stáří soukromě podle vlastního uvážení a společného systému přerozdělování se téměř neúčastnit.

Už nyní odvádí 80 procent osob samostatně výdělečně činných na důchody jen povinné minimum. Průběžný důchodový systém, kam se loni muselo dolít 35 miliard korun, tak funguje především díky tomu, co přispívají zaměstnanci.

Reforma však díru ve státních důchodech v dohledné době neřeší, naopak se kvůli ní schodek ještě zvětší. A hrozí další prohloubení o miliardy.

Týká se to cizinců pracujících před rokem 1992 v Česku. Evropský soudní dvůr nedávno vyhlásil, že pokud by například pro slovenského důchodce bylo výhodnější nechat si spočítat důchod v Česku, může v Česku požádat o doplacení penze.

Jitka Vlková

Mladá fronta DNES, 14. 7. 2011, Rubrika: Titulní strana/Ekonomika, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme