Ženíšek: Závěry summitu jsou důležitější než kvóty

24. 9. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09. Dobrý den.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Dobré odpoledne.

Moderátor

Pane místopředsedo, připojíte se tedy k žádosti o obnovení přerušené schůze a budete žádat, aby vláda napřela více sil k odmítnutí povinných kvót? Je to možné?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

V tuto chvíli jsou daleko důležitější závěry evropského summitu než samotné kvóty, o kterých shodně všichni od začátku říkáme, že situaci nevyřeší. Vláda může případně podat žalobu, podobně jako to chce Slovensko. Nedomnívám se, že pokud se vláda rozhodne jinak, že ji k tomu nebudeme vyzývat. Skutečně si myslím, že v tuto chvíli je daleko důležitější se zaměřit na kroky, o kterých byla před chvílí řeč.

Moderátor

Na ty se zaměříme také za malou chvíli. Jen Vás poprosím ještě o reakci na to druhé téma. Mimořádná schůze a její pokračování. Ano či ne?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Nejsem proti. Je to něco, o čem by určitě naše sněmovna měla hovořit. Neustále po tom také voláme. Vláda by měla daleko více informovat, jak je na celou situaci připravena a sluší se, aby sněmovna o této záležitosti diskutovala.

Moderátor

Pojďme tedy na konkrétní dopady onoho summitu, který včera večer skončil. Je to řešení nebo prázdné řeči? To jsou dva pohledy, které se teď prolínají světovými médii. Jaký je ten Váš?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Je to konečně něco, co alespoň naznačuje komplexnější podobu, jak funkčně řešit celou situaci. Je to něco zcela odlišného od kvót, kterými byla různá média a politická diskuse zahlcena. Kvóty zkrátka situaci nevyřeší. Vznik záchytných registračních center pro uprchlíky na území Itálie a Řecka či zaměření se na pomoc blízkovýchodnímu regionu a ochrana vnější schengenské hranice. To jsou přesně ty body, po kterých voláme již delší dobu. Evropa promarnila téměř půl roku.  Jsou to přesně ty kroky, které Evropa musí dělat a naplnit je.

Moderátor

A bude je dělat dost rychle? Budu citovat Donalda Tuska,  který říkal, že by hotspoty měly být zřízeny do konce listopadu, jestli se nepletu. To už ale začne zima. Dá se předpokládat, že proud uprchlíků bude menší. Do té doby se bude dít co?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Jsou to konečně návrhy řešení, které mohou situaci nějak řešit a mít ji pod kontrolou. Že se to odehrává až půl roku po tom, co krize kulminuje, je zkrátka chyba. Na druhou stranu to jsou kroky, které mohou opravdu pomoci.

Moderátor

Jak se díváte na pravděpodobnost, že Evropská unie do budoucna zavede trvalý mechanismus na přerozdělování uprchlíků? Včera jsme slyšeli premiéra Sobotku, který ocenil, že zatím zaveden nebyl. Nicméně na druhou stranu německá kancléřka říká, že je potřeba.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Je to něco, co daleko více vzbudí negativní postoje v zemích Evropské unie, které odmítaly kvóty. Může to, stejně jako samotné kvóty, vzbudit daleko větší podporu anti-evropským postojům. Domnívám se, že pokud by byla dodržována  platná pravidla, která byla doposud, ať to bylo v případě Itálie, ať to bylo v případě kontroly vnější hranice v Řecku, tak nebude ani nutné k tomuto kroku přistoupit.

Moderátor

Jak v tuto chvíli vlastně vypadá budoucnost Evropské unie jako celku právě po skončeném summitu?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Evropě vždy trvalo velmi dlouho, než došla k nějakému závěru, a přesto zatím Evropská unie všechny problémy, které před ní stály, zvládla. I v tomto případě Evropská unie, pokud bude skutečně odhodlána a nebudou to pouze plané řeči a bude naplňovat a dodržovat současná nebo nová pravidla, má možnost tuto situaci zvládnout.

Moderátor

Jak by měl vypadat reálný příspěvek České republiky právě do onoho dohodnutého systému?

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Předpokládám, že vláda má nějaký scénář. Ostatně se na to ptáme již delší dobu, jak je připravena nejenom na přijetí uprchlíků, ale i na jejich integraci. O tom jsem zatím neslyšel ani slovo, byť vláda deklaruje, že je schopna přijmout 1600 nebo 3000 uprchlíků. Ze strany vlády zatím nezaznělo ani slovo, jak je připravena na integraci těchto uprchlíků do společnosti. A stejně tak očekávám, že přijde s nějakým konkrétním návrhem, kam tyto prostředky, pokud bychom se bavili třeba o financích, mají být směřovány.

Moderátor

Slova zahraničního experta TOP 09 Marka Ženíška. Pane místopředsedo, děkujeme.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Děkuji.                

Zdroj: ct24.cz, 24. 9. 2015

zdroj: ČT24, 24. 9. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme