Ženíšek: Svatý stolec a komunistické zločiny

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

O čem si mohou úředníci z českého ministerstva zdravotnictví povídat s představiteli Svatého stolce? Témat je mnoho, v tuto chvíli zejména církevní restituce, paliativní a hospicová péče, duchovní služby ve zdravotnických zařízeních a přirozeně i témata etická.

4. 5. 2012

Svatý stolec tento týden při návštěvě ministra Hegera ve Vatikánu velmi pozitivně přijal záměr ministerstva legislativně zakotvit činnost nemocničních kaplanů, která již neoficiálně v některých zařízeních funguje. Postavení kaplanů v rámci širších týmů a jejich vzdělávání má být brzy upraveno, a to za konzultací s Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví.

Velkou váhu ale Vatikán přikládá zejména vypořádání se s minulostí a navrácení církvím majetku, který jim byl komunisty zcizen. Představitelé Svatého stolce ujišťují, že většina tohoto majetku bude využita pro nemocné, umírající a další potřebné. Je nutné vědět, že právě v oblasti hospicové a paliativní péče doplňuje církev velmi významně celý systém a poskytuje tak služby, které jsou spíše nedostatkové. Záměrem Vatikánu je rozšiřovat a rozvíjet roli a poslání církve v českém zdravotním a sociálním systému. Církevní restituce jsou i z tohoto důvodu pro nás prioritou (vyšší, než samotná vatikánská smlouva).

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09

idnes.cz-blog, 4. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme