Ženíšek: Studentský hněv i hory přenáší

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

21. 3. 2012

Uplynulé události okolo plzeňské právnické fakulty mne nutí k zamyšlení. Všichni jistě máme v paměti její nedávnou historii.

Nejprve v roce 2009 vyplavaly na povrch okolnosti, že někteří absolventi, mnohdy napojení na politiku či na různé jiné zájmové skupiny, zde vystudovali za velmi nestandardních podmínek – velmi často skončili překvapivě rychle či jejich závěrečné práce naprosto neodpovídaly úrovni závěrečných prací na jiných vysokých školách. Potom se zdálo, že došlo k jakési očistě, původní vedení v čele s děkanem Zachariášem a proděkanem Kindlem odstoupilo, a že se situace napraví. Nicméně letos začátkem února došlo k odebrání akreditace studijního oboru Právo Akreditační komisí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z důvodu nedostatečného personálního obsazení fakulty a přesně minulý týden ministr Josef Dobeš akreditaci osobně prodloužil. Tolik stručná historie nejdůležitějších událostí okolo plzeňské právnické fakulty.

Nyní se zkusme na některé události podívat blíže. Dopředu musím poznamenat, že je mi líto všech studentů plzeňských práv, kterých se problémy s akreditací a potažmo i s existencí jejich školy úzce týkají. Nicméně, musíme si uvědomit, že škola byla na možný problém s akreditací a personálním obsazením upozorněna akreditační komisí již před rokem, a je velká škoda, že tehdejší vedení školy nedokázalo rychleji zareagovat.

Nynější problémy s akreditací jsou jen důsledkem jejich laxního přístupu. Je potom trošku zvláštní, že studenti neobrací svůj oprávněný hněv na vedení fakulty, ale staví se proti nezávislému kontrolnímu orgánu.

Dále vnímám jako obrovský problém rozhodnutí ministra Dobeše, které není v souladu se zákonem o vysokých školách. Je to mocenský zásah do způsobu fungování nezávislého orgánu, který dohlíží na kvalitu vysokých škol a jejich studijních programů. Tento zásah může mít dalekosáhlé dopady a může naprosto destabilizovat zdejší systém vysokého školství a vytváří obrovský korupční potenciál. Jedním z hesel naší strany je totiž „Odpovědnost“, a proto chceme, aby vysoké školy opouštěli kvalitní absolventi, kteří se umějí prosadit na trhu práce nejen zde v České republice, ale i v zahraničí. A toho lze dosáhnout pouze s kvalitním systémem výuky a se spravedlivě nastavenými pravidly kontroly kvality. A rozhodně ne pomocí silového působení politiků, kteří se mnohdy snaží populistickými gesty ovlivnit chod věcí ve svůj osobní prospěch.

Současné rektorce Západočeské univerzity, docentce Mauritzové, přeji, aby na řešení této kauzy nehleděla pouze optikou postižených studentů práv, ale aby zastupovala univerzitu jako celek a dokázala se správně rozhodnout, zdali je lepší podpořit protestující studenty a jít na ruku panu ministrovi, či zachovat si v očích akademické veřejnosti tvář a rozhodnout se v duchu akademických zásad.

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09

Mladá fronta DNES, 21. 3. 2012, Rubrika: Kraj Plzeňský, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme