Ženíšek: Podpoříme firemní školky a flexibilní pracovní úvazky

Komentář lídra v Plzeňském kraji Marka Ženíška

Rodina je naší prioritou, stejně jako odpovědná výchova dětí, která je základem budoucí prosperity a také mezigenerační solidarity.

22. 10. 2013

Rodinné dávky jsou jedním z důležitých faktorů v podpoře rodiny a jsou v naší zemi na nejvyšší úrovni ze všech zemí OECD. Budeme prosazovat, aby výše finanční pomoci na mateřské dovolené nebyla omezena, ale odvíjela se od výdělku matky před nástupem na mateřskou. Navíc chceme podporovat firemní školky a flexibilní pracovní úvazky. Například už letos, kdy jsme vedli resort MPSV, jsme napsali zákon o dětských skupinách a také podpořili tisíce takových míst na zkrácený úvazek dotací platu. Podpoříme dál firemní školky a dětské skupiny prostřednictvím daňových úlev.

Usnadníme rodičům práci na částečný úvazek. Prosadíme, aby rodiče platili méně na zdravotní pojištění a zaměstnavatelé odvody nemuseli doplácet do vyměřovacího základu z minimální mzdy. Zachováme významné zvýhodnění péče o děti v rodinném prostředí.

Otevřeme diskuzi o možnosti tzv. společného sociálního pojištění manželů, při kterém mohou mít oba manželé stejné nároky na finanční plnění ze sociálních systémů. Reforma pěstounské péče přinesla zlepšení možností pro výchovu dětí v náhradní rodině. Budeme podporovat další rozšiřování služeb pro sociálně slabé rodiny i pro pěstouny.

red

Plzeňský deník, 22. 10. 2013, rubrika: Volby, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme