Ženíšek: Kyjev nejvíc potřebuje, aby západ přestal Rusku platit za plyn a ropu

9. 5. 2022

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Markem Ženíškem)

To, co jsme slyšeli z úst prezidenta Putina, byla běžná součást ruského narativu, nebo Putin zásadně přitvrdil?

Podle mě především nepřekvapil. Byly to opět jenom lži, samé lži. V podstatě pokračuje v tom, co začal už v prvním projevu po začátku invaze. Snaží se přesvědčit nejen své publikum, že Rusko, nikoli Ukrajina, je obětí. Opak je pravdou. Nejsou to ukrajinští vojáci, kdo znásilňuje ženy a děti v Rusku. Nejsou to ukrajinští vojáci, kdo zabíjí civilisty, jsou to ruští vojáci, kteří právě to dělají už více než dva měsíce na Ukrajině. Bohužel ale těmto lžím věří velká část ruských občanů.

Jsou to záměrné nepravdy, nebo je to dopad odtržení od reality?

Myslím si, že v jeho případě je to obojí. Putin ví, že tohle chce ruská společnost slyšet. Na druhou stranu, jak už se spekuluje delší dobu, zejména na začátku invaze neměl úplně přesné informace a stále věří, že je schopen nějakého výsledku na Ukrajině dosáhnout, byť malého, i třeba v podobě konfliktu trvajícího několik měsíců či let.

Bylo možné z toho projevu vydedukovat něco konkrétnějšího o dalším postupu Ruska na Ukrajině, kromě toho, co jste teď řekl?

Myslím si, že ani tolik ne. To souvisí i s tím, co jsem slýchával teď na setkáních s představiteli Ukrajiny. Jich jsem se ptal, co čekají od 9. května, na co se připravují. A odpověď byla vždy stejná, totiž že pro Ukrajinu se nic nemění, i kdyby Putin řekl něco zásadnějšího. Útoky mohou přijít kdykoli, i právě během našich setkání byly slyšet sirény přímo v Kyjevě. Ukrajinci projev tolik neočekávali, jako někteří západní politici, kteří čekali, že dojde k nějakému zlomu. Na druhou stranu i cestou zpět bylo vidět, že se všechna nádraží, nejen ve velkých městech, připravují na útoky a opevňují se. Stejně tak jsme nemohli jít do vojenské nemocnice, jedna z teorií totiž je, že se ruské útoky soustředí právě na takové objekty, jako jsou nemocnice.

Čekal jste, že Vladimir Putin dnes vyhlásí mobilizaci?

Byla to jedna ze spekulací, ale pro Ukrajince by se ani mobilizací nic neměnilo, oni jsou připraveni bojovat až do konce, tedy do porážky ruské armády na ukrajinském území.

Měl by západ nějak reagovat na sérii obvinění, která dnes padla z úst Vladimira Putina?

Odsuzující vyjádření ze strany západních politiků jsou na místě. Znovu opakuji, jsou to lži, a mám pocit, že těm lžím už věří on sám, o to je to horší. Ta paranoia, že všichni chtějí zničit Rusko, že on je ochráncem Ruska. Stačí si přečíst fakta od roku 2014 dodnes a zjistíme, že jde o zcela zvrácený pohled.

Pojďme ještě k samotné Ukrajině. Jak jste říkal, rakety dopadají po celé zemi. Jak moc se ukrajinští představitelé bojí, že útoky mohou zlomit vůli ukrajinského lidu?

Taková slova nepadla ani jednou. Naopak. Každý, kdo pobývá na Ukrajině má staženou aplikaci a poplachy chodí přes telefon, aby byli všichni varováni. Dnes už tato upozornění neberou všichni úplně vážně, když takových poplachů je třeba pět za den. Někteří stále jdou poctivě do krytů, jiní už to ale tolik neprožívají. Když se vám to děje delší dobu, několik týdnů, jste vůči tomu už rezistentní. Naopak, když vidí, co se teď děje na východě Ukrajiny, nebo co už dnes je vidět po osvobození oblastí okolo Kyjeva, po odchodu ruské armády, když vidí, jak vypadá Buča a další města, že útoky jsou vedeny do civilních, nikoli vojenských objektů, právě to Ukrajince v boji naopak spíše posiluje, než aby byli zastrašeni.

Padl během vaší návštěvy nějaký další ukrajinský požadavek či prosba směrem k Česku, ať už co se týče zbrojních dodávek, nebo i v jiném směru?

Zbrojní dodávky jsou klíčové, v současné době se jedná hlavně o těžké zbraně, právě kvůli posilujícím útokům ze strany Ruska. Ukrajinská strana ví, že Česko patří k zemím, které se už od samého začátku snaží v tomto směru pomáhat. Ale třeba při setkání s Kyjevským primátorem Kličkem stejná otázka padla ve vztahu k městu. On sám řekl, že Kyjev potřebuje například sanitní a hasičské vozy, ale že by nebyly potřeba, kdybychom stále neposílali peníze Putinovi v platbách za plyn a ropu. V tomto směru byla hlavní prosba, aby se Evropa co nejrychleji zbavila závislosti na ruských surovinách a neposílala tak na jedné straně zbraně a humanitární pomoc Ukrajině a zároveň každý den Rusku miliardy, díky kterým může Putin financovat válku.

Zdroj: ČT 24, 9. 5. 2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme