Ženíšek: Evropa je ve válce. Přiznejme si to konečně

21. 2. 2015

Evropa je ve válce… Bohužel. Jen si to nechceme připustit a přiznat to. Takové zjištění jsem udělal coby člen parlamentní delegace tento týden na zasedání parlamentního shromáždění OBSE ve Vídni. Kromě výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky také zasedal výbor pro politické záležitosti a bezpečnost. Hlavním pátečním tématem pak byla reakce OBSE na krizi na Ukrajině a v jejím okolí. Právě z výroků ukrajinských kolegů a ruských zástupců je zřejmé, že válka tady je.

Ruská arogance se projevovala po celou dobu zasedání shromáždění. Skutečnost, že se Rusko nejednotné a ustrašené Evropy nebojí, je zřejmá. Také samotný fakt, že Ruská federace usilovala o to, aby zástupce Krymu byl součástí ruské delegace, považuji za drzost a hanebnost. Stejně tak permanentní snahu o neumožnění rozšířit mandát monitoringu hranic mezi Ukrajinou a Ruskem tak, aby byl efektivní. Krize na Ukrajině je důvodem k zamyšlení nad základními principy OBSE, které byly v poslední době ohroženy. Na Krym, Osetii, Abcházii se už bohužel zapomíná. Za zmínku tyto konflikty stály pouze některým účastníkům zasedání. Konflikt na východní Ukrajině tak zaručuje, že Krym ani Osetie nebudou žhavými tématy na mezinárodní scéně.

Kromě toho, že v celé věci nejde jen o Ukrajinu, ale o celou Unii, zdali je vůbec schopna něco v takových případech dělat. Jsem si jist, že na letním zasedání OBSE v Helsinkách budeme takhle sedět a budeme říkat, že po Krymu, Luhansku a Doněcku je tu teď Mariupol a že jiné než diplomatické řešení není možné a zástupci Ruské federace se budou dále usmívat a lhát. Byť nedodrželi Budapešťské dohody z roku 1994, první dohodu z Minsku a teď i druhý minský protokol. Především pak tu jde ale o nás samotné.

Nesmíme zapomínat, že Rusko je agresor, který byl kdysi zvyklý mít hranice svého vlivu na Šumavě a že se nám jednou může stát, že půjde o nás a taky se nás nikdo nezastane. Ostatně, proč by se nás někdo zastával, když my se v případě Ukrajiny chováme takhle alibisticky a zbaběle?

Jsem pro pokračování co nejtvrdších sankcí. Pro vyhození Ruské federace ze systému SWIFT. Rusko tvoří tři procenta světové ekonomiky a západní země dohromady 40 procent. Myslím, že je to určitá komparativní výhoda pro trochu větší rozhodnost.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

zdroj: echo24.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme