Ženíšek: Evropa by měla dát jasně najevo, že Putinův scénář nesdílí

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

11. 3. 2014

Moderátor ČT24
V neděli bude referendum k odtržení Krymu, podle stanoviska TOP 09 je toto referendum v pořádku, nebo ne?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Nelze uvažovat o tom, že by referendum na území, které je okupováno cizí armádou, mohlo být považováno za relevantní. Z našeho pohledu je zřejmé, že toto referendum nebude považováno za platné a ani vláda ho neuzná.

Moderátor ČT24
Vláda České republiky avizuje takovéto stanovisko, teď prosím o komentář z TOP 09. To, že budou ruská vojska s největší pravděpodobností přítomna na Krymu, bude znamenat podle vás, že lidé nebudou moci hlasovat svobodně?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Myslím, že o to ani tak nejde, ten scénář je naprosto jasný a je nám už známý z historické zkušenosti režimu Vladimíra Putina. Co nejrychleji udělat referendum a tím ospravedlnit invazi svých vojsk a potvrdit svoji sféru vlivu. Takže já se nedivím, že Putin takto pokračuje ve spolupráci s administrativou na Krymu.  Je to osvědčený scénář a Evropa musí dát jasně najevo, že takový scénář nesdílí.

Moderátor ČT24
Čili o ten výsledek referenda podle vás ani nejde?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Myslím si, že v tuto chvíli nikoli. Opakuji, že pokud máte na území cizí armádu, tak nelze uvažovat o tom, že by to referendum bylo svobodné, i když prohlašují, že pozvou pozorovatele, jak jsem zaznamenal.  Zkrátka situace není pro obyvatele Krymu dostatečná při pocitu, že mají na území vojáky z cizí země, tak že se budou rozhodovat svobodně. Takto se referendum v demokratických zemích rozhodně nekoná.

Moderátor ČT24
Na druhou stranu, Krym byl ruský, Ukrajina ho dostala v roce 1954, coby součást Sovětského svazu ještě tehdy od Nikity Chruščova. V této oblasti je naprostá většina Rusů. Pokud vyjádří svůj názor, že chtějí být součástí Ruska, co je na tom špatného?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Pokud přijmeme tuto logiku, kterou vy teď naznačujete, tak pak se ptám, proč stejný režim Vladimira Putina, neuspořádal referendum v Čečensku před několika lety, a proč nedal možnost Čečencům naopak odejít z Ruské federace? Stejně tak s touto logikou, o které vy mluvíte, by se potom mohla potvrdit absurdní představa s narážkou na Karlovy Vary. Rusko bude mít pocit, že ruská menšina je v ohrožení, uskuteční se referendum a pak se bude očekávat, zda to svět uzná.

Moderátor ČT24
Očekáváte rozhodnutí evropských zemí, že neuznají toto referendum?  Jak hlasitě by to neuznání mělo být dáno najevo? Případně, co by neuznání mělo doprovodit?  A ptám se na sankce vůči Rusku samozřejmě.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Uvidíme, jak to vůbec dopadne s tím druhým krokem, který EU avizuje. Zda sankce zavedeny budou. Neuznání referenda na Krymu je krok správným směrem, ale myslím si, že ta otázka by měla být položena jinak. V současné době se ukazuje, že dosavadní politika Evropské unie, která navenek vypadá trochu bezzubě, chybí základní odpověď na otázku, zda ta současná politika EU je úspěšná? Právě tady si EU musí jasně přiznat, že politika směrem k Ruské federaci, respektive k režimu Vladimira Putina, úspěšná zkrátka není.

Moderátor ČT24
A co by měla tedy EU podnikat vůči Rusku?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Ruská federace má platnou dlouhodobou koncepci jak obranné, tak i zahraniční strategie, kde se přímo hovoří o ochraně menšin žijících v zahraničí. A EU nemá žádný jednotný dokument, ani jednotlivé vlády zemí EU nemají žádný dokument o bezpečnostní strategii, která by případně na toto riziko reagovala. EU si musí nejprve uvědomit fakt, že režim Vladimira Putina je pro současnou Evropu hrozbou. Pak teprve můžeme vytvářet nějaké nové obranné či bezpečnostní strategie.

ČT24, 11. 3. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme