Ženíšek: Bezesporu hodnotím deset let v EU kladně

Co Českou republiku za deset let obohatilo a o co naopak přišla? Investice, volné cestování, studium v zahraničí, evropské fondy - na druhé straně také větší byrokracie, regulace nebo centralizace. ČT24 přesně po deseti letech oslovila tehdejšího aktéra, současné představitele státu či politologa, jak hodnotí působení Česka a kam se podle nich ČR pod unijní vlajkou ubírá.

5. 5. 2014

Největší přínos členství je v mnoha ohledech i největším záporem: Česko je podle závěrů Evropské komise v čerpání peněz nejhorší. Obrovský pohyb peněz s sebou totiž přinesl taky nárůst byrokracie, klientelismu a podvodů. Podle průzkumu CVVM je navíc v Unii nespokojený skoro každý třetí Čech. Sympatie Bruselu nepřidává ani rušení některých tradičních názvů z obalů. Z Rumu se tak stal Tuzemák a z pojmu pomazánkové máslo musela zmizet druhá část názvu.

Unie ale naopak drží ochrannou ruku nad některými unikátními produkty. Ochrannou známku má 33 českých výrobků: například Štramberské uši, Žatecký chmel nebo Hořické trubičky. Většina lidí hodnotí jako pozitivum třeba možnost studovat i pracovat v zahraničí nebo otevření hranic pro zboží. Miliardy z dotací – pokud s nimi není problém – každý rok pomáhají českým obcím, památkářům nebo zemědělcům.

Marek Ženíšek (TOP 09): "Bezesporu hodnotím těch deset let kladně. Je třeba si uvědomit, že kdybychom ten krok neudělali, byli bychom dnes považováni za zemi, jako je Moldavsko, Ukrajina nebo Gruzie, nežli za země jako Švýcarsko nebo Norsko, které nejsou členy Unie... Pochopitelně nám ale vzala určité sebevědomí. Vzalo nám to určitý pevný cíl. Do té doby jsme měli jasně stanovenou metu – vstup do NATO a do Evropské unie. Od té doby jako by politické elity neuměly stanovit další cíl nebo národní zájmy ČR."

Toto je pouze zkrácená verze textu, celý si můžete přečíst ZDE.

ČT24

ceskatelevize.cz, 1. 5. 2014, rubrika: Domácí 

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme