Zdravotnictví potřebuje systém měření jeho kvality

16. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka Ranní Plus Českého rozhlasu  

Stát se chystá posuzovat kvalitu jednotlivých nemocnic. Podle Hospodářských novin má hotový systém. Data o kvalitě péče už shromažďuje Ústav zdravotnických informací a statistiky. Údaje, které budou tříděné podle oborů, budou mít příští rok k dispozici zdravotníci. Později k němu mají mít přístup i pacienti. Myslíte si, že je dobré sbírat data a posuzovat kvalitu nemocnic?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda TOP 09

Zcela určitě je. Jak platí v managementu, co není měřeno, nemůže být dobře řízeno. Problém ale je, že měření kvality ve zdravotnictví je velmi složitá technicky komplikovaná věc. Je dobře, že se to téma znovu otevřelo, protože je to dvacetiletý boj za zlepšení infrastruktury našeho zdravotnictví, kam tyto technické záležitosti patří. Bez těch dat těžko můžete říkat, kdo co dělá dobře. Pokud si to lidé jenom myslí, je to subjektivní a nikdy to není tak kvalitní, aby se s tím dalo dobře pracovat.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka Ranní Plus Českého rozhlasu

Bude tento systém, jak je teď nastavený, prospěšný? Napoví něco o kvalitě nemocnic?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda TOP 09

Určitě ano, ale nezačíná se od nuly. Šéf ÚZIS, docent Dušek, má za sebou kvalitní práci na registru onkologických onemocnění, ze kterého kvalita také vypadává. Nemáme ale pořád systém, který by plošně pokryl úplně celou medicínu. Existuje například skvělý systém měření výsledků kardiochirurgických intervencí, ale to je zrovna věc, která funguje velmi dobře. Potřebovali bychom měřit výsledky ve všeobecné chirurgii.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka Ranní Plus Českého rozhlasu

Myslíte si, že tenhle systém to nebude? Nebude plošně pokrývat všechny nemocnice?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda TOP 09

Myslím, že to k tomu směřuje. Pracuje se na tom 20 let, ale neposunulo se to tak, jak by bylo potřeba a jaký je standart v cizině. Myslím, že to téma se znovu otevřelo a ÚZIS připravuje celou řadu věcí, které by to pokryly. Musíte mít také zhodnocení činnosti nemocnice, protože jestliže má velmi pacienty s těžkými nemocemi, tak má přirozeně horší výsledky. Infekcí je u nich více než u nemocnice, která má pacienty s lehčím typem onemocnění. Tohle je právě věc, která činí technicky složité, aby to bylo v celé republice stejné a srovnatelné.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka Ranní Plus Českého rozhlasu

Dokáže se v tomto množství dat pacient nějak orientovat? Dokáže z toho zjistit, která nemocnice je kvalitnější?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda TOP 09

Pokud je systém dotažený do konce, tak ano. Souvisí to ale s otázkou, jestli to zveřejňovat nebo ne. O tom se v celém světě vedly veliké diskuze a názory se měnily. Ten systém se musí nejdříve interně doladit. Musí s ním rok, dva nebo tři pracovat samy nemocnice, aby vychytaly všechny technické problémy a upravily všechny věci, které mají v nepořádku. Potom se to může zcela zpřístupnit. My jsme třeba připravovali sadu parametrů na měření kvality u klinických center, které definuje ministerstvo zdravotnictví. Mezi nemocnicemi je velká soutěž, kde se budou například léčit mozkové příhody. A to jsou právě příklady, pokud by byl k dispozici takovýto systém měření výsledků, kdy by ta centra viděla přesně, jestli jsou dobrá nebo ne. Byla by tlačena k tomu, aby se zlepšila. Kdyby se nezlepšila, tak se snadno statut centra dá někomu, kdo to bude dělat lépe. V tomhle smyslu je s tím potřeba pracovat. 

Zdroj: Ranní Plus, ČRo Plus, 16. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme