Záznam online chatu s Petrem Gazdíkem

Odpovědi Petra Gazdíka na otázky uživatelů portálu MY.TOP09.cz

24. 2. 2011 | 10:00

Jaroslav Poláček

Ahoj Petře, jak jsi spokojen s prací kolegů na klubu, ano, nemyslím jen poslance a kolik lidí vlastně pečuje o klub?

Petr Gazdík

Jardo, zdravím Tě a všechny, kdo se připojili na dnešní chat. Krásný den! S prací klubu jsem spokojen, nemám problém, myslím si, že jsme dobrý tým. O klub pečuje především náš pan tajemník Radek Lojda společně s Mirkou Hradilovou, asistentkou klubu a zároveň Monikou Vývodovou, která je asistentka předsedy klubu, tedy mne.

Libor Jarošík

Pane poslanče, chci se zeptat,jak je to s připravovaným zvýšením daní živnostníkům. Ještě nedávno premiér Nečas prohlašoval, že se
nebudou zvyšovat. Ještě stále si myslím,že TOP 09 je strana,která se
dokáže zastat živnostníků. Všichni víme, že peníze se dají najít jinde.
Děkuji za odpověď
Libor Jarošík

Petr Gazdík

Určitě, souhlasím s Vámi. TOP 09 vždy živnostníky podporovala a podporovat bude. Vaše otázka zřejmě souvisí s článkem, který vyšel minulý týden, ve kterém bohužel nebyly napsány pravdivé informace. Na tento text reagoval ministr financí Kalousek a tento text najdete zde: http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/kalousek-zivnostnikum-se-odvodova-zatez-nezvysi-5176.html.

Radek Volf

V současné době sledujeme vydírání společnosti lékaři. Přes veškerou snahu se tyto požadavky stupňují. V tuto chvíli hrozí, že si příklad z lékařů vezmou i policisté a hasiči. Jakým způsobem, dle Vašeho mínění, by bylo možné zabránit tomu aby v budoucnosti byl stát připraven systémově reagovat na tyto pokusy o vydírání celé společnosti ? Lze se na takové situace vůbec nějak připravit ?

Petr Gazdík

Obávám se, že každá ta situace bude natolik odlišná, že není možné najít paušální řešení. Spousta lidí nám vyčítá, že jsme lékařům ustoupili, ale dovolím si připomenout, že naším hlavním cílem bylo realizovat reformu ve zdravotnictví. Odboráři moc dobře vědí, že peníze, které se lékařům přislíbily, nepřijdou odnikud z venku a že se budou muset najít zase a právě jen ve zdravotnictví. Jinými slovy oni teď budou muset podporovat reformy, které dosud odmítali. Kdyby konflikt s lékaři se skutečně změnil v krizi, museli bychom investovat obrovské finanční prostředky, zapojit armádu, policii, prostě bychom pracovali pod nesmírným tlakem, navíc je třeba si uvědomit, že většina nemocnic, včetně záchranné služby nespadá pod stát (pod ministerstvo zdravotnictví) ale pod "oranžové" kraje...
Pan minist Heger nás velmi detailně informoval na každém zasedání klubu a věřte, že tu mám 11 lékařů, kteří mají svoji autentickou zkušenost z  tohoto oboru a kteří ještšě před necelým rokem vykonávali své praxe. Ti by nepochybně vystoupili, kdyby to, co navrhoval pan ministr Heger, bylo špatné, nebo nerelevantní.

Karel S

Opravdu nevim jestli mam plakat nebo se smat. Hrátky kolem takzvane duchodove reformi jsou trapný. Nejakyma administrativníma hrátkama jak přihrát chytrákům ( fondům ) peníze se žádný hodnoty nevytvoří. Pokud nečas řekl že zakladí ůkol vlády je tato právě zveřejněná fraška tak by asi měla skončit

Petr Gazdík

Myslím, že poslední týden byl opravdu velmi bohatý na domněnky a úvahy v našich médiích, které, jak se nakonec ukázalo, neměly žádnou relevanci. Reforma důchodů není a nebude opřena o povinné spoření do tzv. druhého pilíře, tato aktivita bude dobrovolná. Rád bych Vám doporučil následující odkazy, na kterých najdete všechny relevantní informace k důchodové reformě. Pěkně prosím věnujte jim svůj čas a pozornost.
http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/duchodovy-system/
http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/duchodovy-system/duvody-duchodove-reformy-5221.html
http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/duchodovy-system/casto-kladene-dotazy-5226.html
nebo věnujte tři minuty vysvětlení přímo Jaromíra Drábka:
https://www.youtube.com/topvidea#p/u/7/aoH7WM7qx0s

Jiří Rod

Dobrý den,
nechci být neinformován, a proto vznáším svůj dotaz. Jak je to s  vyměřovacími základy na důchod.Lidé, kteří si "celý život" na důchod neplatí, mají údajně za základ průměrný plat (taková je rozšířená fáma) tzn. (lidé odsouzení - odseděno 30 let, lidé kteří celý život nechtěli pracovat atd.). Pokud by to byla pravda, proč se v této otázce neudělá náprava ( prodavačky - pracují pondělí - sobota, mnohdy i o svátcích s  platem 12.000,- Kč hrubého jsou tedy potrestány, že do práce chodí !!!!) nebo je to pouhý nesmysl, který se masově šíří (údajně to potvrzují i pracovníci důchodového). Prosím o vysvětlení jak to skutečně je, ať můžeme správně argumentovat a vysvětlovat - pokud to není pravda. Děkuji Jiří Rod

Petr Gazdík

Vážený pane Rode,
samozřejmě to je fáma, kterou jsme již několikrát vysvětlovali a to poměrně podrobně. Jen musím najít podklady, odpověď najdete zde po skončení tohoto chatu. Poprosím kolegy, aby ji sem vložili a Vám poslali přes zprávu na MYTOPu. Jinak odkazy na validní a pravdivé informace o  důchodové reformě jsem dával do předcházejícíc odpovědi.

Jaroslav Mudra

Včera jsem zde umístnil otázku ohledně zastoupení Vašeho hnutí na Karlovarsku. Jedniný "kontakt" z Vašim hnutím je přes jakéhosi p.Horníka. Dnes připojuji odkaz na záznam vystoupení p.Horníka http://www.kvary.cz/kraj_cz/archivzkk/zaznamzkk.htm?id=17_02_2011, kde se v čase 4:42:13 vyjadřuje ke své angažovanosti v hnutí Starostové :o(
Mužete mi napsat jak dalece je Vaše hnutí tedy přítomno v Karlovarském kraji ???

Petr Gazdík

Na Karlovarsku bude první oficiální setkání hnutí Starostové a nezávislí 11. 4. 2011, co se týče pana Horníka, tak ten je senátorem za koalici TOP 09 a STAN a zároveň je starostou Božího daru. Pan senátor Horník si vzal celý Karlovarský kraj zatím na starosti. Zároveň v  Karlovarském kraji působí tajemník hnutí STAN Pavel Felcan (kontakt viz webové stránky www.starostove-nezavisli.cz).

Jaroslav Mudra

Vážený p.Gazdík, můžete mi sdělit jak je strukturována Vaše členská základna ??? Například na Karlovarsku chodí p.Horník a všude vykládá, že je nestraník, pouze za Vás kandidoval. Je to Váš člen nebo není ??? Trošku v tom mám guláš :o(
Máte na Karlovarsku krajské, regionální nebo oblastní sdružení nebo nejaké registrované členy ???
Děkuji za odpověď a držím Vám a všem co jste ve sněmovně prvně palce :o))) Jde Vám to skvěle, držte se :o)))

Petr Gazdík

Struktura je pouze krajská, výhledově uvažujeme i o  struktuře místní. Pan senátor Horník je registrovaný příznivec hnutí STAN viz. stanovy . Příznivec je člověk bez politické příslušnosti, nicméně má stejná práva jako člen. Pan Horník byl u zrodu našeho hnutí od počátku. Ohledně jeho kandidatury jsem již odpovídal. Děkuji Vám za podporu.

Petr Bohuslav

Jste velmi sympatickou tváří tak či méně vnímatou jako příslušník TOP 09, ale jste představitelem hnutí starostů. I oficiální propagační materiály strany, uvádějí TOP 09 s podporou Starostů, umíte si představit, že by hnutí Starotů se staro jen určitou platformou u Top 09, tak jak je to běžné u jiných velkých stran, kde jsem donedávno měli klasuova křídlo, topolánková, rebelující pan Tlustý. Mátev plánu se někdy zbavit svého základu a sloučit se s TOP 09? Je si víc než pravěpodobné, že tato rozdvojenost Vás možná stála ministerské křeslo. NEJSOU TO TAK ZADNÍ VRÁTKA, POKUD BY TOP NEUSPĚLA, MÁTE NA ČEM PRACOVAT.

Petr Gazdík

Dobrý den,
pořád jsme dvě samostatné strany, které se dohodly na strategické a oboustraně výhodné spolupráci.Důkazem toho je i naše dohoda s TOP 09 na společné kandidatuře do krajských voleb v roce 2012. Viz. http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/top-09-do-krajskych-voleb-jdeme-se-stanem-5218.html
Děkuji.

Pavel Böhm

Dobrý den,

už jsem se na to ptal 30. 12. e-mailem a odpověď jsem nedostal, což mě dost zklamalo. Využívám tedy tuto cestu.

Vrtá mi hlavou tajná dohoda vládních stran u pana prezidenta. Nelíbí se mi, že strana, kterou jsem si zvolil a kterou si platím, aby hájila mé zájmy (tedy vy), uzavírá bez rozumného vysvětlení tajné dohody. Nechápu, proč to má být tajné – a vysvětlení pana Gazdíka "je to tajné, protože jsme se na tom tak dohodli", mě ani trochu neuspokojuje.

Žádám proto nějaké uspokojivé vysvětlení a předem za ně děkuji.

Petr Gazdík

Vážený pane Böhme,
citujete moje první vyjádření bezprostředně po jednání, následně se veškeré informace stejně zveřejnily, žádný tajný písemný dokument neexistuje. Nicméně mi je záhadou, proč jsem neobdržel Váš e-mail, napište mi prosím, na jakou adresu jste ho posílal,abych zjednal nápravu.

Jan Jakob

Ahoj Petře, kdy přijedeš do Roztok? Honza

Petr Gazdík

Samozřejmě, doslechl jsem se, že se chytáte zorganizovat vepřové hody příští pátek. Ocenil bych, milý Jene, kdyby příště tvá pozvání byla doprovázena konkrétní akcí. :) Tímto si Tě dovoluji pozvat na fašank do Suché Lozi, od pátku 4. března do neděle, na programu bude košt slivovice, zabíjačka, průvod masek a pochovávání basy. A vlastně přijeďte všichni. :)

Lubor Pavlíček

Reagují členové Vaší strany na dotazy/podněty od občanů? Mám totiž špatnou zkušenost s jedním Vaším poslancem, kterého jsem požádal o  pomoc při zjištění podle mého názoru "podezření z plýtvání s veřejnými prostředky" v rozsahu cca 350 mil.Kč na jedné stavbě ŘSD a nikdy jsem se nedočkal odpovědi. Naopak jsem se však dočkal osobního postihu, ze stavby mě vyhodili a nyní jsem již úspěšně zaregistrován na úřadu práce. No je to pro mě veliké poučení o stavu politiky v Čechách. Co mi radíte Vy pane Gazdíku?

Petr Gazdík

Pane Pavlíčku,
naši poslanci z cela jistě na podněty od občanů reagují. Ale samozřejmě nevím, o co se konkrétně jedná ve Vašem konkrétním případu, určitě se s  ním rád seznámím.

Aleš Ingr

Dobrý den pane Gazdíku,
ač se politiky zatím aktivně neúčastním, přesto ji sleduji a přemýšlím o receptech jak na to... Mám na Vás tedy 2 otázky:
1. bude se TOP 09 zasazovat o změnu rozpočtového určení daní? Pochopitelně mám na mysli spravedlivější uspořádání, jelikož se jako obyvatel vesnice na Moravě cítím silně znevýhodňován. Nestačí mi odpověď "ANO", chci vědět také případně kdo se o to zasazuje, kdy se o tom bude jednat, kde a do jaké pracovní skupiny je možno se hlásit.
2. Dospěl jsem k názoru, že jedinou cestou k úsporám je snížení daní. Můžete za to vy, politici. Je zřejmé, že pouze pokud budou rozpočty chudší, nebude se krást, protože nebude z čeho. Bude tedy TOP 09 prosazovat snižování daní, nebo bude pokračovat v pseudo-úsporné politice zvýšíme daně a budeme dělat, že šetříme. Poslední kauzy na ministerstvech ukazují, že platíme daně proto, aby se mohlo krást. Někdo by pak mohl říci, že každý kdo chce byť o korunu zvýšit daně, chce mít z  čeho krást. Jak všichni víme, kde nic není, ani čert nebere!

Ingr, Zlín 45 let

Petr Gazdík

Dobrý den,
TOP 09 společně se starosty se o změnu rozpočtového určení daní zcela jistě zasazovat bude. Byla to jedna z priorit našeho volebního programu a budeme se snažit tuto věco dotáhnout do konce. Já sám, jako starosta z  malé obce, jsem si plně vědom problémů, které vedou z nedostatečného financování. Návrh novely zákona je v gesci ministerstva financí a měl by projít schvalovacím procesem v poslanecké sněmovně, věříme, že v březnu 2012 by mohl vejít v platnost, pokud budou vypořádáné všechny připomínky.

Leoš Fučík

Kde bych mohl sehnat v elektr. podobě důvodovou zprávu k zák. 108/2006 Sb.?
Aktuální stanoviska TOP09 k realizaci zákona?
Leoš Fučík
Brno

Petr Gazdík

Milý pane Fučíku,
důvodovou zprávu najdete na této adrese:http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=4&ct=1102&ct1=0
jde o zákon, který byl přijat v době, kdy TOP 09 neexistovala, nicméně jeho realizaci teď naplňuje kolega Drábek. Ale asi nejsem schopen odpovědět na takto široký dotaz, zkuste být prosím konkrétnější, nebo mi napište na e-mail gazdikp@psp.cz. Nicméně je zřejmé, že v sociální oblasti se bude muset udělat poměrně velký průvan....

Ivan Kazimour

Proč TOP 09 navrhuje takový nesmysl, jako zvednutí DPH o 100 % u  knih? Uvědomujete si, že autor knihy dostává 10 % (ale i méně) z ceny knihy jako autorský honorář a stát si chce vzít 20 %?! Nepřipadá vám to absolutně nemorální? Je to naprosto proti nezbytné potřebě tohoto státu, to je zvýšit vzdělanost národa. Čeští žáci a studenti propqdají v  evropských a světových srovnáních a vy jim chcete cestu ke vzdělání ještě stížit. To není politika pravicové strany, to je politika komunismu, kdy je potřeba vládnout hloupým lidem a ztížit jim přístup k  informacím. Počítejte se značným odlivem voličů. Ivan Kazimour

Petr Gazdík

Vážený pane Kazimoure,
osobně je mi zvýšení DPH z 10 na 20 % u knih (což neznamená dvojnásobné zvýšení ceny knih) nemilé, myslím, že pan ministr Besser bude ještě o  této věci jednat. Výsledek však nemohu vůbec předjímat. Ale určitě se budu ptát na zdůvodnění.

Petr Ducháček

Pane Gazdíku, jaké to pro vás bylo stát se starostou obce? V  kolika letech jste byl vlastně prvně zvolen? Co bylo hnacím moterem?
Já jsem starostou za topku od třiadvaceti v obci o něco větší než je Suchá Loz a musím, říct, že je to poměrně neotřelá práce :-) Mám pocit, že za tři měsíce jsem se naučil víc, než za pět let studia VŠ.

Petr Gazdík

Dobrý den,
poprvé jsem byl zvolen starostou ve 26 letech. Bylo to pro mne zcela nová zkušenost, jelikož jsem svou původní profesí učitel. Hnacím motorem bylo nejen kritizovat stav věcí, ale aktivně se podílet na nápravě. Chápu, že je pro Vás starostování něčím novým, i pro mne to byla velká škola, ze které stále čerpám. Držím Vám palce, ať se Vám v obci daří.

Jiří Urválek

Dobrý den pane Gazdíku,

Sleduji informace o připravované přímé volbě prezidenta republiky.
Myslíte, že PS tuto přímou volbu schválí a uvažuje TOP09 o vlastním
kandidátovi?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jiří Urválek MO TOP09 Slatiňany

Petr Gazdík

Dobrý den,
TOP 09 a STAN budou zcela jistě hlasovat pro přímou volbu prezidenta. Tento bod byl také jednou z našich priorit. Vlastního kandidáta, případně naši podporu představíme, až budeme vědět, že byla přímá volba schválena.

Karel Malovaný

myslíte, že je v pořádku aby vláda podporovala provozování soukromých předškolních zařízení podnikatelů zatímco na obcí provozované zařízení
se se podpora vztahovat nebude?

Petr Gazdík

Dobrý den,
ještě jsem se neseznámil s konceptem pana ministra Dobeše, každopádně mi přijde nespravedlivé, aby mateřské školky zřízené podnikatelskými subjekty byly financovány jiným způsobem, než mateřské školky, které jsou v gesci obce.

Pavel Sikora

Pane Gazdíku,

živím z jednoho platu šestičlennou rodinu, naše domácnost zaplatí ročně na daních cca jeden milion korun. Jednoduchá otázka, proč bych vaši stranu měl volit v příštích volbách, jestliže zvyšujete daně? Ušetřete mě prosím řečí o 250 Kč na dítě. Mohl jsem volit socialisty nebo vůbec nejít k volbám a vyšlo by to úplně nastejno. Problém českého státního rozpočtu opravdu není na jeho příjmové straně.

Vaše tzv. reforma je k smíchu, neřeší vůbec nic, pouze kosmeticky upravuje současné průtokové letadlo. Naše generace bude celý život platit horentní daně a nakonec dostane zcela směšný důchod, který nebude stačit ani na skromný život. Děkuji, nechci.

Pavel Sikora

Petr Gazdík

Vážený pane Sikoro,
je mi líto, že máte tento pohled na věc. Já si dovolím předložit trochu jiný pohled. Poprvé po patnácti letech existuje shoda na reformě důchodů a bude předložena do legislativního procesu. V poslanecké sněmovně čekají na schválení reformní zákony v oblasti zdravotnictví, ministerstvo financí připravuje a předloží kompletní změnu zákona o dani z příjmů a ministr Besser úspěšně vyjednává o vyřešení problému restituce církevního majetku a nové rozpočtové určení daní by mělo být účinné k 1. březnu 2012. Já chápu, že můžete mít pocit, že reformy by mohly být tvrdší, na druhou stranu, pokud odbory říkají, že jsou tvrdé a jiní, že jsou příliš měkké, možná to je nepřímým důkazem docela vhodného kompromisu. Nejde nám snad o to, abychom reformy prosadili a opozice měla pouze jeden bod volebního programu, kterým by bylo jejich zrušení. To by nikam nevedlo. V tento okamžik Vám mohu pouze předat názor, či pohled předsedy poslaneckého klubu, že se na reformách pracuje, a že budou ku prospěchu této země. Já jsem si jist, že do roka bychom vedli debatu již nad přijatými zákony a ne připravovanými. Věřím, že také do té doby svůj názor změníte, protože rozhodně nechceme zklamat všechny,kteří nás volili právě kvůli tomu, že jsme slíbili potřebné reformy.

Martin Kralicek

Dobrý den pane poslanče. Podpoříte návrh novely zákona o rodině (tisk 205/0), který by měl posílit institut střídavé péče? Jaký je váš názor na tuto problematiku a fakt, že v ČR je v kontrastu s vyspělými zeměmi svěřováno cca 90% dětí do výhradní výchovy matky? Děkuji.

Petr Gazdík

Dobrý den,
k tomuto tisku ještě nemáme jasné stanovisko. Čeká nás to na dalších jednáních poslaneckého klubu. Pošlete mi, prosím, Váš mail, jakmile toto stanovisko bude, zašlu Vám ho.

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme