Kalousek: Živnostníkům se odvodová zátěž nezvýší

16. 2. 2011

Dnešní Mladá fronta DNES v článcích „Návrh: vyšší daně živnostníkům“ a  „Živnostníkům zvoní hrana“ spekuluje o tom, že Ministerstvo financí předloží návrh na zvýšení odvodové zátěže živnostníků. Tyto informace jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala sjednotit základ pro výpočet daně a pojistného, nezvýšit však odvodovou zátěž živnostníků.

Omlouvám se veřejnosti, není však věru mojí vinou, že již poněkolikáté musím důrazně dementovat zprávy, které o daních MFD přináší. Příčina těchto „zaručených zpráv“ je vždy notoricky stejná. MFD získá jednu z překonaných pracovních variant z nižší hierarchické úrovně Ministerstva financí a přes mé výslovné ujišťování, že tato varianta nemá nic společného s realitou, zveřejňuje poplašné zprávy.

Takto již v minulosti MFD „zrušila“ daňové bonusy pro rodiny s dětmi, paušály pro živnostníky a napsala řadu dalších hloupostí a nepřesností. Situace je o to komplikovanější, že odborná redaktorka, která se v MFD této problematice věnuje, má v odborné přípravě mezery zvící ozónové díry.

Toto prohlášení není ani protestem ani žádostí o opravu, MFD má zajisté právo psát si, co chce.  Je však mojí povinností jako ministra financí ujistit veřejnost, že nemusí brát vážně nic, co MFD uveřejňuje o daních. Číst tyto články je čistou ztrátou vzácného času. Ostatní média se bohudík k předmětné problematice chovají mnohem seriózněji.

Miroslav Kalousek
ministr financí

V Praze dne 16. 2. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme