Zákon přikáže: na lyže v helmě

3. 3. 2012

Během letošního jara by měli poslanci odhlasovat povinné používání helem pro lyžaře na sjezdovkách i pro cyklisty v terénu. Pro všechny by tato povinnost platila až do osmnácti let. Na horách se za deset let stalo téměř 1500 úrazů hlavy.

Většina poslaneckých návrhů nemá hlavu ani patu, zní mezi lidem českým. Ten, který by měl na jaře zamířit do sněmovny, má ovšem hlavu chránit. Alespoň lyžařům a cyklistům do 18 let, kterým nařídí povinné používání přileb.

„Naší snahou je zabránit zbytečným těžkým nebo dokonce smrtelným zraněním na sjezdovkách. Podobný zákon platí již v několika evropských zemích,“ říká poslanec za Liberecký kraj Václav Horáček (TOP 09). Návrh připravuje spolu s poslaneckým kolegou a bývalým šéfem horské služby Rudolfem Chladem.

„Podle informací z ministerstva zdravotnictví je v České republice hospitalizováno ročně přes 43 tisíc osob z důvodů úrazu hlavy. Podle horské služby, která vede evidenci úrazů od roku 1990, jen za rok 2010 z tohoto počtu 1470 úrazů vzniklo na horách,“ uvádí Chlad.

Po povinných přilbách alespoň pro děti léta volá horská služba a také přední lékaři, kteří se zapojili do preventivní kampaně Chraňte mozky. „Statistiky úrazů na horách jsou velmi alarmující. Proto jsme v horské službě ani chvíli neváhali s podporou tohoto projektu. Vždy jsem tvrdil, a za tím si stojím, že úrazy hlavy mohou mít fatální důsledky. Kosti srostou, vazy se dají „opravit“. Ale hlava a mozek určitě ne. Je to nejdůležitější, co máme,“ zmínil ředitel republikové horské služby Jiří Brožek.

V Krkonoších, kde se letos stalo už 1 450 úrazů, u kterých zasahovala horská služba, tvoří úrazy hlavy zhruba deset procent. A většinou jde o těžké úrazy. „Přilba nezabrání všem zraněním, ale naprosto neoddiskutovatelnou měrou přispívá k podstatnému zmírnění následků nehod,“ uvedl Miloslav Holub z neurochirurgického oddělení Fakultní nemocnice Motol. Krkonoše či Jizerské hory lákají nejen lyžaře. Po cestách i necestách se to tam v době bez sněhu hemží cyklisty. „Povinnost nosit přilbu by měl zákon rozšířit i na cyklisty. Ti sice nyní musí do 18 let mít na silnici přilbu, ale na stále oblíbenější jízdy v terénech se platný silniční zákon nevztahuje,“ podotkl Horáček. Poněkud diskutabilní je zavedení věkové hranice 18 let. V Rakousku povinnost končí v patnácti, v Itálii ve čtrnácti letech. „My jsme spíš uvažovali o 15, tak aby to byla povinnost rodičů. 18 byla krajní mez s tím, že pokud to tak bude, tak se to bude někomu zdát přehnané, nicméně díky za to,“ dodal šéf krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Jaroslav Hoření

Mladá fronta DNES, 3. 3. 2012, Rubrika: Kraj Liberecký, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme