Výroky prezidenta Zemana jsou pro Česko nebezpečné

7. 5. 2018

moderátorka

Do jaké míry vnímáte vyjádření prezidenta Zemana o novičoku jako nešťastné a do jaké míry jako nebezpečné pro Českou republiku?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To vyjádření je určitě nešťastné, protože prezident republiky nemá citovat ze zpráv tajných služeb v privátní televizi. Nebezpečné to je velmi. V tuto chvíli ruská diplomacie již zneužila výroku českého prezidenta k útoku na našeho spojence Velkou Británii. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí jasně řekla, že na základě výroků českého prezidenta je možné hovořit o tom, že Británie a britská premiérka uvádějí nepravdu. De facto jsme díky výroku prezidenta Zemana vtaženi do mezinárodní přestřelky mezi Velkou Británií a Ruskem a stáváme se tak aktéry mezinárodního incidentu, který se rozhořel poté, co došlo k útoku na agenta na území Velké Británie. Je to jenom díky nešťastným a špatným výrokům našeho prezidenta.

moderátorka

Vzhledem k tomu, že jeho výrok zásadně dopadá na zahraniční politiku, měl ho konzultovat nejprve s vládou? Nebo neměl říkat vůbec nic? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Jsem přesvědčen, že pokud už chtěl prezident komentovat věci, které souvisejí s kauzou novičok, tak si měl sednout s předsedou vlády a českým ministrem zahraničí a konzultovat to s nimi. Nezapomeňme, že kauzou novičok, respektive útokem na agenta ve Velké Británii, se zabývali evropští lídři na svém jednání v Bruselu, že zde jednotlivé členské státy Evropské unie koordinovaly postup vůči Rusku. Je zde vzájemná spolupráce spojenců na Evropské úrovni a prezident Zeman tuto spolupráci svým výrokem, kdy chce být zajímavým, rozbíjí a narušuje. Je jasné, že český premiér bude muset na dalším jednání vysvětlovat a bude dotazován na to, proč český prezident má takovéto proruské výroky a pomáhá tak ruské propagandě o tom, že novičok se vyrábí i v jiných místech Evropy a Rusko tak není odpovědno za teroristický útok na území Velké Británie.

moderátorka

Možné vysvětlení také může být to, že prezident chce svým jednáním zprostředkovat diplomatický most mezi Východem a Západem. Je to možné? Nebo je to naprosto naivní? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To je podle mě naprostý nesmysl. Diplomatické mosty se nedělají tím, že v diskuzi na jedné z českých privátních televizí vypouštím takovéto balónky. Diplomatické mosty se vytváří úplně jinou formou, než jsou výroky ve vnitrostátních médiích. Jsem přesvědčený, že prezident Zeman vynáší v poslední době proruské výroky, aby pomohl a nahrál ruské straně. Rusko jeho výroky okamžitě využilo k útoku na Velkou Británii. 

moderátorka

Jak chce dál TOP 09 tuto kauzu řešit? Chce jí řešit v rámci poslaneckých výborů, interpelovat premiéra nebo chcete svolat mimořádnou schůzi? Co se bude hlavně dál řešit? Bude se řešit to, že se možná porušil zákon o utajovaných skutečnostech? Nebo že se vyjádření prezidenta Zemana rozchází s českou diplomacií?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Příští týden zasedá vedení naší strany, budeme se bavit o tom, jak toto téma otevřít na půdě Poslanecké sněmovny. Jsem přesvědčen, že sama vláda by se v této chvíli měla ohradit proti výrokům prezidenta. Vláda je určující orgán naší zahraniční politiky a premiér by měl chtít po prezidentovi vysvětlení nebo případně ukončení podobných výroků. Myslím, že by se tím měla také zabývat Poslanecká sněmovna. Možná by bylo vhodné zařadit zvláštní bod, kde by se právě na půdě Poslanecké sněmovny probraly tyto nešťastné výroky prezidenta Zemana. Je třeba si však uvědomit, že ty výroky padly a už poškodily Českou republiku v zahraničí. Stali jsme se aktéry mediálního boje, který dnes probíhá ze strany ruské diplomacie. Výrazně jsme do toho byli ruskou diplomacií zapojeni. Celá dnešní přestřelka na mezinárodní úrovni už nastala a bohužel ji nejde vzít zpět.

moderátorka

Na druhou stranu dnešek vysvětlil spoustu věcí kolem otázek novičoku. Víme, že látky zvané novičok se v Česku nevyráběly. Typ A230 použitý v Salisbury je chemicky odlišný, než prezidentem Zemanem citovaný typ A234 a že A230 je mnohem toxičtější, což je zásadní pro účinky této látky. Navíc syntetizovat se v České republice mohly pouze mikrogramy, zatímco ve Velké Británii jsme mluvili o gramech. Také jsme slyšeli rozdíly mezi vyrobit a zkoumat. Co ale stále nevíme, je, kdo mluví nepravdu a proč, protože se některé informace rozcházejí. Budete třeba požadovat odtajnění zprávy BIS?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já k tomu dodám ještě jednu větu. Fakta, která jste shrnula, jasně ukazují, že ruská diplomacie mlžila, když se snažila zbavit odpovědnosti za teroristický útok na území Velké Británie a označila Českou Republiku za jednu ze zemí, odkud může novičok pocházet. Fakta, která byla dnes uvedena, ukazují, že ruská diplomacie uvádí nepravdu. K Vašemu dotazu si myslím, že by teď měla na tahu být česká vláda. Premiér by k tomu měl vydat jasné prohlášení a vyzvat prezidenta Zemana, aby takovéto výroky dále neopakoval, protože poškozují zájmy České republiky. 

Zdroj: ČT24, 4. 5. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme